CRTA: Nepravilnosti na dan referenduma razlog za brigu pred predstojeće izbore 1Foto: Senad Župljanin

Referendum o promeni Ustava ostao je u senci drugih političkih tema, kako u izveštavanju medija tako i u radu političkih aktera koji nisu pokazivali veliko interesovanje za referendumsko pitanje, navodi se u saopštenju Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA).

Kako napomnju, iako je glasanje uglavnom proteklo u skladu sa zakonom, teže povrede izbornih prava i procedura koje predstavljaju krivična dela, zabeležene su na 4 odsto glasačkih mesta i „bacaju senku na referendum“.

Ipak, po obimu i intenzitetu, nepravilnosti nisu presudno uticale na ishod referenduma.

Ozbiljnost i učestalost takvih neregularnosti i u prethodnim izbornim procesima, a posebno činjenica da posle njih nisu usledile reakcije nadležnih institucija, ilustracija su lošeg stanja izbornih uslova u Srbiji i razlog za zabrinutost pred predstojeće izbore, ocenila je Posmatračka misije Crte u izveštaju o posmatranju referendumskog procesa.

Referendum je organizovan u kratkim rokovima, a raspisan je samo nekoliko dana po usvajanju izmena zakona o sprovođenju referenduma, što „nije u skladu s međunarodnim demokratskim standardima“, navodi se u saopštenju.

„Posmatrači Crte ukazuju i na očiglednu nepripremljenost izborne administracije, pre svega glasačkih odbora i lokalnih potkomisija, da organizuju i sprovedu glasanje u kratkim rokovima i u uslovima pandemije. Zbog nekompletnih sastava glasačkih odbora, što je tokom dana glasanja zabeleženo na čak 30 odsto glasačkih mesta, nije mogla da se organizuje pravilima definisana podela posla na glasačkom mestu, te je neadekvatnim uslovima za sprovođenje glasanja ugrožen integritet procesa glasanja“, navela je CRTA.

Osim toga, zabeleženo je u značajnom broju prisustvo neovlašćenih lica na glasačkim mestima, a bilo je i slučajeva zastrašivanja i pritiska na posmatrače.

Na jednom od glasačkih mesta gde su uočene ozbiljne nepravilnosti, Posmatračka misija Crte registrovala je i tzv. punjenje glasačke kutije, odnosno istovremeno ubacivanje više desetina glasačkih listića u kutiju, čime je prekršeno pravilo “jedan čovek, jedan glas”.

„Dan glasanja obeležila je i vanredna odluka RIK-a da građani sa Kosova mogu da glasaju na 45 glasačkih mesta u centralnoj Srbiji. Uvidom u rad izborne administracije, koje su imali Crtini posmatrači, Posmatračka misija ocenjuje da takvo rešenje nije obezbedilo glasačima sa Kosova jednakost u ostvarivanju biračkog prava, kao što je i ozbiljno kompromitovalo glasanje na tim glasačkim mestima“, zaključeno je u saopštenju.

Izveštaj Posmatračke misije Crte o posmatranju referenduma o izmeni Ustava dostupan je ovde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari