CRTA: Politički pritisci na birače ne dešavaju se samo uoči izbora, već gotovo svakodnevno 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Politički pritisci na birače ne dešavaju se samo uoči izbora, već gotovo svakodnevno, ali se o tome malo govori, jedan je od ključnih nalaza istraživanja o političkim pritiscima koje je večeras predstavljeno na tribini „Čaj protiv političkih pritisaka“ Novom Pazaru, saopštio Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA).

Istraživački tim Crte je u periodu pre i posle izbora održanih 2022. godine prikupio svedočenja više od 70 građana koji su bili žrtve ili svedoci političkih pritisaka.

Iako su politički pritisci, kako je istraživanje pokazalo, deo svakodnevice za mnoge građane Srbije, o
tom problemu se nedovoljno govori.

Teško je utvrditi tačan broj građana koji su izloženi nekom od raznih vidova pritisaka, ali normalizacija političkih pritisaka u svakodnevnom životu dovela je do zabrinjavajuće opšte slike društva teško nagriženog političkom korupcijom i nepoverenjem građana u institucije koje bi morale da štite zakone, navdoi CRTA.

U nameri da kroz direktan kontakt s građanima nastavi rad na suzbijanju kulture normalizacije pritisaka, Crta je započela seriju javnih razgovora u gradovima širom Srbije pod nazivom “Čaj protiv političkih pritisaka”.

Istaknuto je, da su marginalizovane i ranjive grupe u posebno nezavidnom položaju i da – osim aktivnosti vezanih za obezbeđivanje sigurnih glasova, podršku u promociji stranke i političkih
aktera ili dokazivanje lojalnosti stranci – mehanizmi pritisaka obuhvataju i kontrolu nad privatnim
životom pojedinca.

Pritisci se najčešće sprovode po centralizovanom sistemu, i to hijerarhijski, jer se pozicije moći
koriste za ispunjavanje partijskih potreba i ciljeva.

„Zadaci” obično dolaze direktno od najvišeg rukovodstva stranke i prenose se dalje do rukovodilaca u javnom sektoru, vlasnika privatnih firmi i pojedinaca koji zauzimaju više pozicije ili obavljaju neke od javnih ili stranačkih funkcija, navodi Crta.

Instrukcije se dalje prenose na niže instance: zaposlene u javnom sektoru, radnike, stranačke aktiviste, nezaposlene, socijalno ugrožene i ostale kategorije.

Na osnovu tih saznanja, Crta je apelovala da nadležni državni organi i sve političke partije „onemoguće i obustave nelegalne i nelegitimne načine obezbeđivanja političke podrške“.

„Dok se građani ne oslobode mreže pritisaka, neće biti uslova za slobodne i poštene izbore, kao ni za ukupan razvoj društva jer će poslušnost strankama sve više da potiskuje stručnost, etičnost i poštovanje zakona”, rekao je programski direktor Crte Raša Nedeljkov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari