"Crvene linije" Hašima Tačija za unutrašnju upotrebu 1Foto: EPA-EFE/ DIMITAR DILKOFF POOL

Poruka kosovskog predsednika Hašima Tačija da Kosovo „ima crvene linije“ pred završnu fazu pregovora u Briselu, a to je priznanje od strane Srbije, služi za unutrašnju upotrebu, odnosno izrečena je nakon što je Tači neprestano dobijao kritike od kosovske opozicije zbog načina vođenja briselskih pregovora, komentarišu za Danas predstavnici diplomatskih krugova i analitičari.

Naši sagovornici podsećaju da se pregovori nastavljaju u sredu, novim susretom Tačija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, pod okriljem visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini.

„Razgovori se nastavljaju i svakako se ide ka sporazumu u narednih nekoliko meseci“, ističu diplomate.

Politikolog Boban Stojanović kaže za Danas da je Tačijeva izjava „očekivana“.

– Oni od starta govore o tome da Beograd treba da ih prizna i da zaokruže tako svoju državnost. Siguran sam da će biti više nego zadovoljni i sporazumom koji će im omogućiti mesto u UN, ako do toga dođe, smatra Stojanović.

Borko Stefanović, bivši vođa tima Beograda za pregovore s Prištinom i lider Levice Srbije, konstatuje za Danas da je poruka o „crvenim linijama“ posledica unutrašnje političke krize u Prištini i sve vidljivije radikalizacije tamošnje opozicije.

– Takav ekstremni zahtev znači zastoj, a, možda, i prekid pregovora, te uslov koji Beograd nikako ne može prihvatiti, poručuje Stefanović.

Igor Novaković, član Saveta za inkluzivno upravljanje, navodi za Danas da Tači nema dovoljnu podršku u parlamentu i stoga mora da zauzme formalni pristup o temama o kojima postoji konsenzus u kosovskom društvu.

– Podižu se očekivanja, što može da ima posledice po ishod sadašnjeg formata dijaloga. Takođe, neki od međunarodnih faktora smatraju da je to rešenje, odnosno cilj, sveobuhvatnog sporazuma. Međutim, ako je „crvena linija“, odnosno najniži mogući cilj za Prištinu priznanje, gde se onda nalazi kompromis na koji su oba predsednika nedavno pozivala? A bez kompromisa, odnosno nečega što može biti okarakterisano kao nedvosmisleni dobitak u Beogradu, kako sad stvari stoje, do ispunjenja te crvene linije verovatno neće doći, zaključuje Novaković.

Proširena delegacija

U sledećoj rundi dijaloga sa Beogradom delegaciju Prištine predvodiće kosovski predsednik Hašim Tači, a osim njega, u njoj će biti i predsednik skupštine Kadri Veselji, premijer Ramuš Haradinaj i potpredsednik vlade Fatmir LJimaj – svi iz aktuelne vladajuće koalicije. Pridružiće im se i ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli, preneli su prištinski mediji prošlog vikenda. Predstavnici kosovske skupštine i vlade potvrdiće Federiki Mogerini posvećenost kosovskih institucija za dijalog sa Beogradom, kao i njihovu posvećenost i predanost da se u dijalog uključi opozicija, sa ciljem stvaranja sveobuhvatnog tima, javio je Radio KiM. Kosovska delegacija, međutim, neće pratiti Tačija na najavljenom sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, već samo sa zvaničnicima EU koji posreduju u dijalogu. Odluka o grupnom odlasku u Brisel doneta je na sastancima institucionalnih i političkih predstavnika Albanaca u Prištini u četvrtak i petak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari