Čupić: Građani Šapca u subotu da glasaju po sopstvenoj savesti (VIDEO, FOTO) 1Foto: Novi Optimizam

Profesor Fakulteta političkih nauka u penziji Čedomir Čupić pozvao je građane Šapca da se odupru zastrašujućim pritiscima i glasaju po sopstvenoj savesti.

„Šapčani su u prethodnih više godina pokazali da umeju da se bore, i zato će odavde početi oslobađanje čitave Srbije od straha. Šabac bi kao oaza čovečnosti i slobode trebalo da predvodi ostatak Srbije u zajedničkoj borbi“, rekao je Čupić na tribini koja je održana na platou ispred tvrđave Stari grad u Šapcu, koju su organizovali pokret Novi Optimizam i dnevni list Danas.

Karikaturista Dušan Petričić je izrazio strah da će režim ponovo pokušati da pokrade lokalne izbore u Šapcu, kao što je to već prethodno učinio u junu.

https://www.facebook.com/PokretNoviOptimizam/videos/413693589593049

„Šabac je ovih godina za nas bio svetionik i pokazatelj da može drugačije, i zato ću ja, kao i mnogi drugi angažovani umetnici, učiniti sve što mogu da pomognem da se spreči da se Šabac uništi na isti način na koji su u Srbiji razorene institucije i ukinuta sloboda“, rekao je Petričić.

Vesna Rakić-Vodinelić, profesorka prava, istakla je da su prethodni republički i lokalni izbori bili potpuno nefer i neravnopravni, i da samim tim to nisu nikakvi izbori. Zato je potrebno učiniti sve što je moguće da se spreči da se pokradu i ovi ponovljeni izbori u Šapcu, što bi bio još jedan primer gaženja Ustava.

Pravnik i predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti Savo Manojlović se posebno osvrnuo na to kako su pojedine navodno opozicione liste prikupile potrebne potpise, navodeći da postoje dokazi kako su se u opštinama masovno prepisivali formulari i da postoje ljudi koji su potvrdili da su formulari sa njihovim potpisima predati, iako oni nikada nisu zaista dali podršku tim kandidatima.

Tribini su prisustvovali i biciklisti okupljeni u inicijativi „Pedala zagađenju!“.

Na kraju događaja, novinar lista „Glas Podrinja“ i moderator tribine Nenad Kulačin, simbolično je Branislavu Grubačkom iz pokreta Novi Optimizam uručio jedan od retkih preostalih jučerašnjihprimeraka ovog slobodnog lista.

Razlog za ovaj gest je činjenica da je čitav tiraž juče već u toku prepodneva nestao sa svih kioska u gradu, a očigledno je da je to još jedan od načina na koji autoritarna republička vlast pokušava da spreči da istina dođe do građana Šapca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari