Čupić: Kosovo je izgubljeno nerealnom politikom Slobodana Miloševića 1Foto: FoNet/Milica Vučković

„Kosovo je izgubljeno nerealnom politikom koja je vođena 10 godina za vreme Slobodana Miloševića, i kada je 1999. godine, država i ono što simboliše državu, napustila Kosovo. Izgubljeno je sa aspekta da jednostavno vi tu ne možete ništa da uradite. I nijedna vlast nije mogla da uradi. Vlasti su mogle nešto drugo, da ih upute na Ujedinjene nacije, da se sami organizuju i da ih materijalno pomognu… Kosovo je bilo alibi za neuspehe svih politika kada je ta teritorija 1999. godine uzeta“, izjavio je profesor Fakulteta političkih nauka u penziji Čedomir Čupić u emisiji Newsnight.

On je povodom pregovora sa predstavnicima međunarodne zajednice rekao da je dat rok od šest meseci da se postigne obostrano priznanje ponuđenog rešenja.

„Ovo što se desilo u januaru, dolazak najmoćnijih evropskih predstavnika, zajedno sa predstavnikom SAD i Lajčakom je poslednji razgovor i poslednje upozorenje. Smatram da od tada vreme teče da se to završi, šest meseci. Možete pogledati da u poslednjih 30 godina, sve što je bilo vezano za određene zemlje i određene probleme – razgovori su trajali šest meseci. Nakon toga dolaze posledice“, rekao je Čupić.

Podsetio je da se tako dogodilo i 1999. godine, kada su prvo došli predstavnici moćnih zemalja, pa smo posle tri meseca imali Rambuje, a „posle tačno šest meseci smo imali onu katastrofu koja nas je zadesila“.

„Ne ulazimo u pitanje pravednosti i pravde. U politici ko ne zna šta je moć i interes, taj jednostavno ne treba da učestvuje u političkom životu. Moćnici i imperije diktiraju uslove i tu nikakve pravde nema. Manje moćni i nemoćni ako nisu dovoljno senzibilni, i ne znaju da izlaze iz situacija koje im predstavljaju problem, oni će stradati“, istakao je Čupić.

Prema njegovim rečima, predstavnici međunarodne zajednice su uspeli da naprave načelan dogovor sa Aljbinom Kurtijem.

„Eskobar odmah nakon razgovora sa Kurtijem kaže: ‘Prihvatio Kurti ili ne, formiraće se Zajednica srpskih opština’. Kurti i ne mora da bude na tom mestu. Oni to mogu. Faktički, Kosovo postoji i zahvaljujući SAD, i oni to ne kriju. A to i sami ljudi na Kosovu znaju“, podseća Čupić.

Na pitanje da li je Srbija pristala na plan EU, Čupić odgovara. „Oni su otišli zadovoljni, nasmejani. Četvorica moćnika i Lajčak, koji je tu posrednik… Kada oni dođu, zna se šta se dešava“.

Navodi da „međunarodno pravo postoji samo za nemoćne i manje moćne“.

„UN su osnovane na kao organizacija pravednika, nego pobednika. Čerčil, koji je predložio formiranje je rekao: ‘Mi, četiri zvezde, okupićemo još 50 zvezdica i oformićemo jednu organizaciju koja nikada više neće dozvoliti da neki pojedinac učini situaciju da napravi svetski rat. Ali nije rekao – lokalne ratove…  A ta četvorica imaju pravo veta. A pravo veta isključuje pravdu. Dakle, dok god postoji Savet bezbednosti, i dok god u Savetu bezbednosti ima pravo veta – tu nema pravde „, napomenuo je gost N1.

Komentarišući sukob SNS i SPS on je rekao da je „sve to jedna drama koja se režira da bi se javno mnjenje pripremilo za to što treba da se uradi, odnosno – da se popiše“.

„A zašto? Da bi se Vučić uz pomoć svojih svetskih saveznika održao na vlasti… S druge strane, oni su mu dopustili da napravi takvu propagandu unutar zemlje u kojoj su podignute emocije kada je u pitanju politički život, i te emocije su potpuno okrenute prema Rusiji. E sada, treba napraviti dramu u kojoj će propagandna mašinerija pripremiti stanovništvo, da, i ukoliko bude pružalo otpor, svede to na najmanju meru“, kazao je Čupić.

Zaklkjučuje da je tragično to što Srbi nisu mogli da se organizuju i da vrše samostalno pregovore sa Euleksom i Ujedinjenim nacijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari