Sednica skupštine o budžetu: Ćuta delio letke premijerki i ministrima, pa zaradio opomenu 1Printskrin, RTS

Poslanici više opozicionih stranaka na početku rasprave o predlogu budžeta i još tridesetak tačaka dnevnog reda negodovali su zbog sazivanja sednice po hitnom postupku, ali i zbog objedinjavanja rasprave.

Poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević rekao je da je prvi put u istoriji višestranačja u Srbiji sednica zakazana za 11.10 časova, kako bi se, prema njegovim tvrdnjama, opozicija onemogućila da podnese predloge za dopunu dnevnog reda. Prema njegovim rečima, opozicioni poslanici su nameravali da predlože formiranje anketnog odbora o ubistvu Olivera Ivanovića, slučaju “Jovanjica”, sporna dva minuta saobraćajne nesreće u Doljevcu.

“Hteli smo i da predložimo i zakon o vraćanju penzija, zakon o radu i novu rezoluciju o Kosovu i Metohiji”, rekao je Milivojević, ali nam je to onemogućeno marifetlucima. Rekao je da dok je opozicija čekala ispred pisarnice da bi predala svoju dopunu dnevnog reda dotle su neki novinari u velikoj sali snimali spotove .

I Marinika Tepić, šefica poslaničkog kluba SSP, optužila je Vladimira Orlića, predsednika parlamenta da je prekršio poslovnik i da je urađeno pravno nasilje i da je Orlić ovime potvrdio da je Srbija u vanrednom stanju.

„Trčali ste u staru pisarnicu da tamo predate dnevni red za sednicu parlamenta, dok su ispred nove pisarnice čekali opozicioni poslanici sa dopunom dnevnog reda. Skupština je ličila na pravi divlji zapad“, rekla je Tepićeva.

Orlić je negirao da je prekršio poslovnik, navodeći da je pravo oozicije da se ppnaša kao na divljem zapadu

Reagujući na primedbe opozicije da je u skupštinskoj sali novinarka TV Pinka snimala spotove, dok su opoziciji uskraćena prava, pa i pravo da uvedu ljude koji imaju probleme, Orić im je poručio da i oni mogu da snimaju spotove, sam neka se uredno prijave skupštinskom sekretarijatu.

Boško Obradović negodovao je zbog spajanja tačaka dnevnog reda, navodeći da će Dveri po svakoj od 35 tačaka dnevnog reda imati svega 25 sekundi za raspravu. On je zato predložio da se vreme za raspravu udvostruči, ali je ppslanička većina to odbila.

Na samom početku sednice poslanik poslaničkog kluba Zajedno – Moramo Aleksandar Jovanović Ćuta izašao je iz poslaničke klupe, prišao ministrima i podsetio na narodnu inicijativu koju je potpisalo oko 40.000 građana Srbije da se trajno zabrani iskopavanje litijuma u Srbiji.
Iako je predata skupštini, ova inicijativa nikako da se nađe na dnevnom redu, što bi po zakonu moralo da se desi. Jovanović je podelio premijerki, ministrima, predsedniku i potpredsednicima parlamente letke.

„Ako ste završili svoj performans, dozvolite narodnom poslaniku Bošku Obradoviću da završi izlaganje. Dok se utrkujete ko će da bude veći i uspešniji smetate ljudima da rade“, rekao je ovim povodom Vladimir Orlić i izrekao Jovanoviću opomenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari