Cvijanov o razlozima glasanja protiv prijema DPK u Liberale Jugoistočne Evrope: Stranka se nije ogradila od Tačija 1Foto: Nova stranka

“Nova stranka nije podržala prijem Demokratske partije Kosova (DPK) čiji je osnivač Hašim Tači u članstvo Liberala Jugoistočne Evrope iz objektivnih razloga, uprkos tome što smo za regionalnu saradnju, pomirenje i ubrzani zajednički tempo ka Evropskoj uniji”,kaže za Danas vršilac dužnosti predsednika Nove stranke, Norbert Cvijan.

Razlog za takvu odluku, kako je rekao je, zato što DPK nijednog trenutka nije osudila, niti se ogradila od osnivača te stranke koji su u pritvoru zbog teških zločina, otmica, ubistava, kriminala.

“Naravno treba dati šansu novim generacijama, ali one bi trebalo da prođu jednu katarzu, kroz rebrendiranje, jer sam naziv te organizacije vuče ogroman teret sa sobom”, navodi Cvijanov i dodaje da je to tazlog zbog čega je glasao protiv njihovog prijema u Liberale, negirajući tvrdnje Natana Albaharija, predstavnika PSG, da je Nova stranka bila uzdržana.

Cvijanov napominje da ne postoji veto prilikom glasanja, da je od 15 organizacija u Liberalima, 13 glasalo za prijem DPK i da glas Nove nije uticao na tok glasanja.

“Po povratku u Beograd, nakon što sam podneo izveštaj šta se desilo, predsedništvo Nove stranke je odlučilo da mi moramo da istupimo iz Liberala Jugoistočne Evrope. Možda smo isekli granu na kojoj sedimo, ali smo sačuvali naš obraz, jer ne možemo da sarađujemo sa DPK”,naveo je vd predsednika Nove stranke .

Na pitanje da li razume Pokret slobodnih građana koji su glasali za prijem DPK, rekao je da je to druga organizacija koja samostalno donosi odluke.

“Optužbe PSG da se Nova stranka vodila populizmom, predstavljaju, međutim nonsens. Prijem DPK je dogovoren ranije lobiranjem i bez obzira da li smo mi bili protiv ili uzdržani tako će i ostati. DPK-u želim promenu, od jedne desno konzervativno-nacionalno opredeljene stranke u liberale, što je promena za 200 stepeni” ,zaključio je Cvijanov, koji je naveo da je Nova nudila PSG da ponovo sednu za sto i razgovaraju o saradnji, ali da su dobili odgovor da su oni zadovoljni saradnjom sa SSP i da Novu ne vide kao partnera u budućnosti.

Novo rukovodsto Nove, kako je rekao , biće izabrano na izbornoj konferenciji za dva meseca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari