Cvjetin Milivojević: Vučić kompromitovao odluku Saveta za nacionalnu bezbednost 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Politički analitičar Cvjetin Milivojević ocenio je da je odluka koju je danas doneo Savet za nacionalnu bezbednost o odnosu Srbije prema situaciji u Ukrajini diplomatski dobro napisana, ali da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić doveo u pitanje njen kredibilitet svojim ponašanjem.

Milivojević je za agenciju Beta rekao da je Vučić doveo u pitanje kredibilitet zaključaka Saveta za nacionalnu bezbednost, jer „jedan minut nastupa kao predsednik republike, a drugi minut kao predsednik Srpske napredne stranke u kampanji“.

On je dodao da je pohvalno što odluka da se podrži teritorijalni integritet Ukrajine, a ne uvedu sankcije Rusiji, predstavlja kontinuitet u spoljnoj politici još od 2000. godine, kao i da je ruska i kineska podrška često jedina kada je reč o spoljnopolitičkim ciljevima Srbije.

Ovakvoj odluci više zamera što se donosi u trenutku kada je Vlada Srbije u tehničkom mandatu, a parlament je raspušten na zahtev vlade, i sada takva vlada ne može da odlučuje o ovako važnim stvarima.

„Ova odluka je verovatno najbolje ili najmanje loše rešenje, ali ako se zna da je vlada tehnička i da su izbori raspisani, ništa normalnije nije blo nego da je Vučić pozvao političke subjekte koji će sutra možda činiti novu vladu, na primer predstavnike deset opcija koje su do sada predale liste za izbore“, rekao je Milivojević.

Podsetio je da su vanredni izbori i raspisani jer je prethodni sastav skupštine bio „oktroisan“, te da bi bilo kakva važna odluka imala legitimitet tek kada bi u njoj učestvovale i druge političke opcije, naročito što bi, kako je ocenio, „većina njih podržala ovakve odluke“.

„Ovako se može zaključiti da je predsednik Srbije koji je ujedno predsednik SNS-a i nosilac izborne liste, sve ovo uradio kao deo predizborne kampanje. Jer on dok je čitao odluku zvučao je kao predsednik Srbije, ali kada je odgovarao na pitanja novinara i obraćao se Briselu ili Violi fon Kramon, zvučao je kao predsednik stranke u kampanji, jer šta ima predsednik države da se obraća Violi fon Kramon“, rekao je Milivojević.

Pohvalio je deo odluke u kojem se objašnjava zašto Srbija ne uvodi sankcije Rusiji i podsećanje na 1999. godinu.

„Time što to sve saopštava predstavnik jedne partije, a ostalih deset koje učestvuju u izborima nema, on je sve što je dobro kompromitovao“, zaključio je Milivojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari