Da li će Dačić biti taj koji će sprovoditi neke bolne odluke - videćemo: Sonja Biserko o izjavi ministra da se spoljna politika vodi na Andrićevom vencu 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić samostalno kreira i sprovodi spoljnu politiki bez velikog oslanjanja na Ministsrstvo spoljnih poslova. Tako da izjava ministra Ivice Dačića da on ne vodi spoljnu politiku i da se ona vodi na Andrićevom vencu u skladu Vladom, nije nikakvo iznenađenje – kaže za Danas Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava.

Ivica Dačić je u kontekstu pitanja da li će Srbija uvesti sankcije Rusiji rekao da postoji mišljenje da spoljna politika zavisi od ministra, što je, napomenuo je – pogrešno.

– Štaviše, čak i nema ozbiljnije komunikacije između te dve institucije. Vlada je kasnila sedam meseci kako bi se odložile sankcije Rusiji. Međutim, u međuvremenu je potpisan sporazum sa Rusijom usred Njujorka, na američkom tlu. To je svakako gaf ali i problem za SAD jer je demonstracija ruske manipulacije. Taj sporazum svakako je garancija za Rusiju da neće biti sankcija – ističe sagovornica Danasa.

Da li će Dačić biti taj koji će sprovoditi neke bolne odluke, poput stavljanja potpisa na uvođenje sankcija Rusiji, ako do njih dođe – videćemo, kaže Biserko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.