Da li i u kolikoj meri Vučić politizuje sopstveni porodični život? 1foto BETAPHOTO (AP Photo/Darko Vojinović)

Slučaj u kojem predsednik Srbije Aleksandar Vučič šalje sina Danila na proslavu dana RS, ima više dimenzija. Najpre, slučaj sina predsednika je odavno više od politizacije porodičnog života, čemu je Vučić odavno sklon ako se setimo svadbe ili rođenja sina.

Nije u pitanju ni samo pokušaj uspostavljanja političke dinastije poput Krkobabića ili Dačića, mada delom to podseća na predsednika Belorusije, Aleksandra Lukašenka i njegovu promociju sina – kaže za Danas Đorđe Pavićević, profesor Fakulteta političkih nauka.

Pavićević je za Danas komentarisao prisustvo sina predsednika Vučića na obeležavanju neustavnog dana RS u istočnom Sarajevu, u državnoj delegaciji, odnosno zajedno sa ministrima Vlade Srbije, iako je bez ikakve zvanične funkcije.

– Ovo više govori o potpunoj privatizaciji države i stavljanju svih institucija u službu porodice. Srbija je oteta i prisvojena država, u njoj državne službe rade u službi privatnih lica i njihovih interesa, a srodnici predsednika se stavljaju iznad zakona i propisa. Kao i više puta do sada u takvim slučajevima, državna administracija i provladini mediji, uključujući ambasadu i predsednicu vlade, uključili su se u odbranu lika i dela Danila Vučića kao finog i vaspitanog deteta, a dete može biti samo za roditelje, jer pravno to odavno nije – kaže Đorđe Pavićević, koji je i poslanik Ne davimo Beograd u Skupštini Srbije.

Da li i u kolikoj meri Vučić politizuje sopstveni porodični život? 2
Foto: Medija centar

Podsetimo, nakon što je Danas objavio tekst u kojem problematizuje činjenicu da je sin predsednika bio prisutan kao deo državne delegacije na proslavi neustavnog dana RS, predsednik Vučić, premijerka Srbije, Ana Brnabić kao i režimski mediji odmah su reagovali demantujući da je on tamo bio u tom svojstvu, nazivajući sina predsednika, koji ima 24 godine i problematično iskustvo prijateljstva sa kriminalcima, što je naveliko zabeleženo kamerama – uzornim “detetom”.

Takođe, isticana je lična želja predsednikovog sina da bude prisutan na toj svečanosti, a ne namera Vučića da ga pošalje kao svog emisara ili izaslanika, s obzirom na to da on sam nije prisustvovao ceremoniji.

Potom je sarajevski portal istraga.ba na svom Tviter profilu objavio dokument koji je dokaz da je ambasada Srbije u Sarajevu službeno najavila da će Danilo Vučić, sin srpskog predsednika Aleksandra Vučića, posetiti Bosnu i Hercegovinu.

Prema rečima Đorđa Pavićevića, politička dimenzija celog slučaja je jednako problematična, kao i prethodno navedena.

– Vučić opet pokušava da šalje višestruke poruke. On nije na po mnogo čemu problematičnoj proslavi, ali su njegovi najdraži prisutni. To je poruka da država stoji iza biračkog tela koje još uvek sanja nacionalne snove o dominaciji, ne vidi ništa problematično u ratnim zločinima i veličanju ratnih zločinaca, snažno podržava agresiju na Ukrajinu i mašta o promeni globalnih odnosa. To je veoma opasna ideja koja se celoj Srbiji može obiti o glavu a Srbiju pretvoriti u guberniju – zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari