Fenomen "predsednikovog sina" kao nove institucije u Srbiji: "Ni Staljin ni Tito nisu nikada uradili to što je Vučić" 1Foto: BETAPHOTO/ MILAN OBRADOVIĆ

U svetskoj istoriji je nezabeleženo da je predsednik jedne države poslao svog sina u drugu državu na državničku ceremoniju kao što je učinio Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, poslavši svog sina na obeležavanje dana Republike Srpske u Bosnu i Hercegovinu, saglasni su sagovornici Danasa.

Komentarišući činjenicu da se danas na ceremoniji obeležavanja neustavnog praznika – dana RS, umesto Vučića na proslavi pojavio njegov sin Danilo, spoljno politički analitičar Boško Jakšić kaže da tako nešto nisu nikada uradili čak ni Staljin ni Tito.

Kao emisari se šalju poznate, javne ličnosti a ne „problematična“ deca

– Zaista za takve primere ne znam. Ima raznih primera u smislu toga da se koriste odnosno da se kao emisari šalju neke značajne i poznate ličnosti. Imate glumicu Anđelinu Džoli u Ujedinjenim nacijama, pa UNESKO često koristi ambasadore u svetu poznatih imena. Relativno skoro je, recimo, unuk Roberta Kenedija imenovan za specijalnog američkog predstavnika za Severnu Irsku. Ali, to su sve primeri koji su van familije. To je korišćenje slave nekog imena koje onda treba da pomogne nekom poslu – kaže Boško Jakšić.

Fenomen "predsednikovog sina" kao nove institucije u Srbiji: "Ni Staljin ni Tito nisu nikada uradili to što je Vučić" 2
foto wikipedia

Prema rečima sociološkinje Vesne Pešić, nije uobičajena praksa koju je primenio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, poslavši sina Danila kao deo državne delegacije na proslavu dana Republike Srpske.

Danilova prijateljstva sa kriminalcima

– Danilo Vučić nema ugled dobrog mladića. s obzirom na prijateljovanje sa krimi navijačima, sa kojima se slikao pa je samim tim sa takvim činjenicama i šira javnost upoznata. Problem je u tome što Vučiću ne smetaju takve njegove aktivnosti i ne baš dobar ugled u javnosti, jer je i sam imao sličnu mladost. Ali, čak i da mu je sin uzoran mlad čovek, dobro školovan, obrazovan i vredan, nema nikakvog smisla da ga vodi ili šalje na zvanične službene proslave na koje se službeno poziva njegov otac predsednik – smatra naša sagovornica.

Fenomen "predsednikovog sina" kao nove institucije u Srbiji: "Ni Staljin ni Tito nisu nikada uradili to što je Vučić" 3

Boško Jakšić naglašava da takva praksa nije postojala ni u zemljama realnog socijalizma.

– Jedno je kada neko vodi svoje dete na put. Ali, bez ikakve zvanične funkcije da se pošalje… Sad se ja pitam da li Danilo kao specijalni emisar putuje sa diplomatskim pasošem? Jer, emisari te vrste, uvek imaju diplomatski pasoš. Diplomatski pasoš se ne stiče samo zato što ste nečiji sin. To nije nikakva kvalifikacija. Broz nije nikada radio takve, Staljin to nikada nije radio. Ovde je samo falilo da se Ivica Dačić pojavio sa svojim sinom pa da se kompletira balkanska varijanta nepotizma. Čak je i uvredljivo, ako bismo se držali svih formalnosti diplomatskih, onda je to neka vrsta nipodaštavanja te ceremonije. U državnu delegaciju da stavite sina, pa to je preko svakog ega – zaključuje Boško Jakšić.

Fenomen "predsednikovog sina" kao nove institucije u Srbiji: "Ni Staljin ni Tito nisu nikada uradili to što je Vučić" 4
foto FoNet Milica Vučković

Možda Vučić sina priprema za svog naslednika?

Vesna Pešić, s druge strane, za Danas, izražava, kako kaže, najcrnje slutnje.

– Osim neukusa koji karakteriše obojicu i može sve da objasni, te slutnje se sastoje u tome da možda njega priprema za svoga naslednika, pošto često priča o isticanju svog poslednjeg mandata. To nije mnogo verovatno, ali kada je Vučić u pitanju i to je moguće. Ili da ga, recimo, uključi u politiku i dodeli mu neku značajnu funkciju – kaže Vesna Pešić.

Ostaje još jedna pretpostavka, napominje ona, da Vučić pokušava da sina odvoji od lošeg društva pa ga vodi sa sobom ili šalje samog na ovakva dešavanja.

– Na kraju ko će ih znati, sve je moguće u propalom društvu kao što je Srbija – zaključuje Vesna Pešić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari