Da li je Đilas u pravu kada kaže da proevropska opozicija može da osvoji 25 odsto na prevremenim izborima? 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Dragan Đilas, predsednik Stranke slobode i pravde je u pravu sa pomenutom optimističkom izbornom procenom – kaže za Danas Srećko Mihailović, sociolog i istraživač Demostata.

Dragan Đilas je večeras, ukazivajući iznova na neophodnost prevremenih izbora, izjavio da proevropska opozicija ima potencijal da osvoji oko 25 odsto glasova na prevremenim izborima i dodao da ta brojka može da raste, a da najveću šansu za pobedu imaju u velikim gradovima.

– Mislim da je politički hrabro praviti bilo kakve procene s obzirom na brojne političke događaje koji su gotovo svakodnevni, a koji lome izborno mnenje građana. Po našem političkom običaju, brojniji su događaji koji štete njihovim tvorcima od onih koji doprinose poboljšanju rejtinga – objašnjava Srećko Mihailović.

Utisak je, dodaje, da se u kontraproduktivnim akcijama u ovom trenutku suočava dominantna partija i neke partije sa političke desnice, uglavnom oko Kosova.

– Pritom, zanimljivo je i politički značajno što se upravo kod tih stranaka javlja izvesno odsustvo sloge između stranačkih rukovodstava i stranačkih pristalica. Dominantna stranka u Srbiji nema punu podršku pristlica kada je reč o fenomenu koji imenujem kao nacionalisitčki patriotizam, a još je veći raskol u slučaju opozicionih desničarskih stranaka – smatra sagovornik Danasa.

Prema njegovim rečima, jedan manji deo njihovih pristalica ne podržava liderski nacionalisitčki patriotizam koji se sada javlja na primeru političke interpretacije mogućih rešenja problem zvanog Kosovo.

Da li je Đilas u pravu kada kaže da proevropska opozicija može da osvoji 25 odsto na prevremenim izborima? 2
Foto: Demostat

– Tek nešto mani odklon od Vućićeve kosovske politike nalazimo kod pristalica SNS-a. Ukupno uzev Kosovo kao srpska rak-rana više deli desnicu na vlasti i desnicu u opoziciji, nego što deli partije centra i levo od centra – kaže Mihailović.

I upravo je u toj najavi raskola na desnici, napominje, šanse se vezuju za političke partije koje su na suprotnoj političkoj strani.

– Otuda, u ovom trenutku, značajna izborna šansa partija koje nisu na desnoj strani političkog spektra i utoliko je Đilas u pravu sa pomenutom optimističkom izbornom procenom. Kosovo ne samo što je rak-rana države Srbije već je i kašikara sa izvučenim detonatorom koju u rukama drže lideri desničarskih stranaka, a ne zna se da li će na vreme da je bace ili će s njom nestati u političkoj provaliji. Razum je na drugoj strani i nadajmo se da će ovoga puta biti trajnijeg karaktera – zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari