Da li je i zašto učinjen ustupak Vučiću zbog Ohridskog sporazuma u Atini? 1Foto: Printscreen/TV Pink

Spoljnopolitički komentator Boško Jakšić izjavio je danas da je usvajanjem „izbalansirane“ deklaracije u Atini, Zapad učinio ustupak predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću zbog Kosova.

Jakšić je agenciji Beta kazao da Zapad ne želi da ruši Vučića jer se od njega očekuje ubrzano sprovođenje Ohridskog sporazuma.

Na pitanje da li usvojena Deklaracija na neformalnom skupu lidera Zapadnog Balkana, Evropske unije, Ukrajine i Moldavije nagoveštava zaokret u politici Beograda prema Moskvi, Jakšić je kazao da postoje dva ustupka koja su Evropljani učinili Vučiću.

Da li je i zašto učinjen ustupak Vučiću zbog Ohridskog sporazuma u Atini? 2
foto Medija centar

„Brisanjem imena Vladimira Putina iz tačke u kojoj se podržava hapšenje svih koji su počinili ratne zločine je usluga Moskvi, a ne nagoveštaj zaokreta od Moskve. Takođe, i nepominjanje sankcija Rusiji je ustupak Moskvi“, ocenio je Jakšić.

Istakao je da je Vučić izgubio argumente za tvrdnju da ga Zapad pritiska i da hoće da ga ruši.

„Mi imamo konstruktivniji odnos Zapada prema Srbiji od odnosa Srbije prema Zapadu, što se pokazalo i u Atini. EU i SAD od Vučića očekuju ubrzano sprovođenje Ohridskog sporazuma i zato se toleriše njegov odnos prema Rusiji. Zapad je dao ustupke Vučiću i sada od njega očekuje zahvalnost i sprovođenje prihvaćenih sporazuma koji se tiču Kosova i Metohije“, kazao je komentator.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari