Da li je Miroslav Čučković kukavičje jaje za Aleksandra Šapića? 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Imenovanjem Miroslava Čučkovića za gradskog menadžera u timu gradonačelnika Aleksandra Šapića, otvorilo je pitanje da li je Šapić zaista sam izabrao za svog saradnika čoveka sa negativnim imidžom ili mu je pak taj izbor nametnut i zašto.

Nezvanično se među opozicijom može čuti da je Čučković „podmetnut“ da bi onemogućio Šapića da se kao gradonačelnik izdigne i ojača i time zapreti i SNS, stranci u koju je i ušao da bi postao gradonačelnik odnosno da bi ga SNS sprečio da im na izborima bude opozicija.

Sagovinici sa opozicione scene kažu da bi Čučković, kao nekadašnji kadar G17 i URS, poput Vučićevog šefa kabineta Ivice Kojića i ministarke Zorane Mihalović takođe iz G17 i URS, mogao biti čovek Aleksandra Vučića.

On je kako podsećaju od ulska u SNS 2015. kompromitovan i idealna je zamena za Gorana Vesića, doskorašnjeg zamenika gradonačelnika Beograda.

Kako pojašnjavaju, Čučković sa lošim imidžom na mestu gradskog menadžera neće da čini ništa što bi ugrozilo interes vrha naprednjaka, dok sa druge strane Šapić na mestu gradonačelnika može.

Prema nekim procenama, uz pomoć medijske prisutnosti koja ide sa funkcijom gradonačelnika i sa malo sposobnosti Šapić bi mogao sebi da izgradi političku poziciju i na nivou Srbije jer prepoznatljivost kao bivši vaterpolista već ima.

Ipak, prema procenama naših sagovonika, u SNS će se na svaki način pobrinuti da se to ne desi, pa je Čučković idealan balans i balast za Šapića kojem se neće dozvoliti da se razmahne.

Uz to, kako dodaju naši sagovornici, bliski naprednjacima, u SNS ne smeju da dozvole da Šapić ojača i ponovo se evetulano vrati u opoziciju, pa će mu zato verovatno i dati da na narednim izborima bude nosilac liste SNS u glavnom gradu.

Politički analitičar Đorđe Vukadinivić upitan da li je, ko i zašto „podmetnuo“ Čučkovića Šapiću kaže da bi se to moglo reći na prvi pogled ali da se to može tvrditi samo ako bismo znali da Šapić sam nije birao.

– Nemojmo zaboraviti da su Šapić i Čučković stari poznanici i saradnici iz prethodne gradske vlasti DS i Dragana Đilasa kao gradonačelnika. Ne bih potpuno isključi to da je on njegov izbor, bez obzira što sa stane deluje da je koska i uvaljivanje s obzirom na nizak rejting i imidž Čučkovića u beogradskim razmerama što zbog političkih seoba što zbog kontroverzne uloge u Obrenovcu za vreme poplava. Izbor Čučkovića je greška čak i ako je Šapićev izbor – navodi Vukadinović.

Upitan zašto bi neko uvaljivao kosku Šapiću, on odgovara da očekuje da će Šapić osim opozicije u Beogradu imati problema i u naprednjačkim redovima.

– Ako bi Šapić, kojim čudom, uspeo u Beogradu, jer Šapić nije Vesić, sa tim rezultatima bi apsolutno istakao svoju kandidaturu za prvog čoveka SNS. Dakle, njegov eventualni uspeh u Beogradu, u koji ja ne verujem, direktna je odskočna daska za pretendovanje za prvog čoveka naprednjaka. Od toga se mnogima diže kosa na glavi. I svi kojima se iz različitih razloga tako nešto ne dopada i oni koji se toga plaše će raditi da se to ne desi – navodi Vukadinović.

Marketinški stručnjak Igor Avžner je gostujući na televizji N1 povodom postavljenja Čučkovića rekao da je „najjednostavniji način da ulupate (Aleksandra) Šapića je da mu date da formira tim kakav je formirao“. Za Avžnera je to još jedan način da se predsednik SNS i Srbije reši političke konkurencije.

Govoreći o timu najbližih saradnika koji je sastavio novi gradonačelnik Beograda, Avžner kaže da je jedan od „odličnih Vučićevih poteza“ kada je došao na vlast bilo ubijanje političke konkurencije. Čime se može objasniti i izbor najbližih ljudi oko Aleksandra Šapića.

„U jednom trenutku se Šapić ispostavio kao neka politička konkurencija, ako nigde drugde onda po broju glasova na Novom Beogradu“, rekao je Avžner.

On se setio Čučkovića „dok je mahao zastavicom u Loznici kad se pojavljivao Dodik na skupovima G17″.

„Čovek koji je bio ‚no name‘ pa je postao ‚name‘. Ali nije svaki ‚name‘ dobar“, zaključio je Avžner.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari