Da li je nalog za hapšenje Putina dovoljan razlog za sednicu Biroa za koordinaciju službi bezbednosti? 1Foto: Shutterstock/Asatur Yesayants

Vlada Srbije je dosad morala da uvede sankcije Rusiji, da nacionalizuje NIS, zatvori centar u Nišu i uskrati gostoprimstvo ruskom ambasadoru. Biro za koordinaciju službi to nema šta da radi, kaže za Danas Dragan Šormaz, osnivač Evroatlantskog saveta Srbije, odgovarajući na pitanje zašto je odluka Međunarodnog krivičnog suda o raspisivanju poternice za Putinom toliko važna da je morao da zaseda Biro za koordinaciju službi bezbenosti.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče je posle vesti da je Međunarodni krivični sud izdao nalog za hapšenje predsednika Rusije Vladimira Putina zbog navodnih ratnih zločina odmah pozvao koordinatora službi bezbednosti Ivicu Dačića i naložio mu da za danas sazove Biro za koordinaciju službi.

Vučić je između ostalog nakon ove vesti javnosti sa mitinga u Sremskoj Mitrovici poručio da je svet na ivici trećeg svetskog rata i da on zna šta se sprema, te da treba sačuvati zemlju.

Ipak, posle sednice Dačić, koji obavlja i funkciju ministra spoljnih poslova Srbije, preko saopštenja je poručio da Biro daje bezrezervnu podršku naporima predsednika Vučića u pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama u Prištini, ponovivši praktično Vučićeve reči da je situacija u svetu „veoma složena i na ivici sukoba velikih sila, ali da mi moramo da sačuvamo mir i stabilnost u zemlji“.

Kako je saopšteno, razmatrana je i aktuelna situacija u Srbiji, sa posebnim osvrtom na stanje u južnoj srpskoj pokrajini, izazovi zbog ilegalnih migranata na teritoriji čitave zemlje, kao i druge pretnje po stanje javnog reda i mira u Srbiji.

Da li je odluka suda u Hagu zaista tako važna i znakovita, Šormaz, kako kaže, ne zna da odgovori.

– Mene ti događaji ne iznenađuju, šta više, najavljivao sam ih! Pre šest meseci sam u našim medijima rekao da je oko 50.000 ljudi angažovano na skupljanju dokaza o ratnim zločinima koje čini ruska vojska. U ovom slučaju su dvoje optuženih, u direktnom tv prenosu, govorili o deportaciji dece iz Ukrajine, bezgranicna je arogancija u Kremlju! Potom, ta zaluđenost partnerstvom Kine ili Turske sa Moskvom kod nas je fascinantna. Kina je baš ništa, tigar od papira i ne može (a i ne želi) da pomogne Moskvi, dok je Turska članica NATO! Turska sada zvanično pomaže Americi u Crnom moru, glasa ovih dana prijem Finske u NATO, a to je novih 1.300 kilometara granice sa Rusijom! Biro nema šta da radi, osim ovo da konstatuje – ukazuje Šormaz.

On zaključuje da je Vlada Srbije ta koja kasni i koja je do sada morala da uvede sankcije Rusiji, da nacionalizuje NIS, zatvori centar u Nišu i uskrati gostoprimstvo ruskom ambasadoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari