Šta znači Dačićeva pozicija koordinatora službi bezbednosti: Vučić eliminiše Stefanovića i rešava se Vulina 1Vučić i Dačić Foto: FoNet/ Nenad Đorđević (arhiva)

Postavljanjem lidera SPS Ivice Dačića na mesto koordinatora službi bezbednosti, predsednik SNS i Srbije, Aleksandar Vučić eliminiše „iz igre“ Nebojšu Stefanovića, dosadašnjeg koordinatora službi, čoveka kojeg je deo SNS i provladini mediji diskreditovali i diskvalifikovali iz stranke optužujući ga da je učestvovao u prisluškivanju medija, procenjuju u Demostatu.

Ono što je zanimljivo u ovom postavljenju je i da se može pomisliti da Vučić više veruje koalicionom partneru nego ljudima iz SNS,  smatraju sagovornici Danasa.

U Demostatu,  iz kojeg je najpre potekla procena da će nova vlada biti skraćenog mandata, koju je Danas objavio, navode da se sada i u slučaju Stefanovića primenjuje princip viđen od ranije, kada su Aleksandar Šapić i „njegova ekipa“ iz beogradskog dela SNS izbacili Stefanovićeve ljude.

Osim toga, u Demostatu procenjuju da bi Dačić, koji je protekle dve godine „tavorio“ na mestu predsednika Skupštine Srbije, uz funkciju koordinatora i mesta potpredsednika vlade, mogao da bude i ministar unutrašnjih poslova ili odbrane.

Kako dodaju, postoji mogućnost da Stefanović ostane u vladi, čak i na istom mestu, ali bi se u javnosti napravi utisak da je Stefanović „razoružan“ time što je izgubio funkciju koordinatora službi.

Eventualnim postavljanjem Dačića na mesto u MUP Vučić se oslobađa Aleksandra Vulina, dosadašnjeg ministra unutrašnjih poslova, ukazuju u Demostatu, i dodaju da je Vulin postao balast za Vučića.

Kako nam je objašnjeno, istraživanja javnog mnenja pokazuju da na Vulinovo ponašanje s neodobravanjem gleda sve više nacionalno i patriotski orijentisano Vučićevo biračko telo, što nanosi štetu Vučiću, te u Demostatu procenjuju da je upitan njegov opstanak u vladi.
Moguće je, kako dodaju, da će Vulin biti upućen u diplomatsku službu, možda u Kinu, „daleko od očiju, daleko od srca“.

Prema procenama iz Demostata, ministarskim mestom u MUP ili odbrani  zadovoljava se i koalicioni partner, SPS,  koji skupštinsku većinu čini brojnijom sa svojih tridesetak poslanika.

Procene Demostata idu u pravcu da će SPS imati više ministarstava nego u prošloj vladi.

Kako dodaju, mesto zamenika premijera pokazuje da Dačićeva kampanja sa sloganom „Vučić predsednik, Dačić premijer“ nije bila bez smisla.

Politikolog Boban Stojanović je komentarišući Dačićevu novu poziciju za Danas rekao da je takav razvoj situacije jako zanimljiv.

– Između ostalog i zbog toga da više veruje koalicionom partneru nego bilo kojme u stranci. Šef Biroa za koordinaciju službi beznednosti je ustvari sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i po toj funkciji i šeg biroa, što je na startu vlasti SNS bio Vučić, a u prethodnih pet godina Nebojša Stefanović – podseća Stefanović.

On dodaje da je to jako moćna i važna funkcija u bezbednosnom sistemu i da je jako zanimljivo zašto je Vučić ustupa Dačiću, posebno u kontekstu unutrašnjih partijskih ratova u SNS.

Dok vanredni profesor FPN Dušan Spasojević, za Danas kaže da je teško  dati konačni sud dok ne vidimo konačnu raspodelu funkcija, tj šta će biti sa Stefanovićem.

– Ali je Dačićevo preuzimanje te funkcije pokazatelj njegovog značaja za koaliciju. Takođe, ako tu funciju neće obavljati neko iz SNS, to verovatno govori i o manjku poverenja koje Aleksandar Vučić ima u svoje kadrove i strahu da mu se ne ponovi „odmetnuti“ Stefanović – ukazuje Spasojević.

 

Na ovu vest reagovala je na Tviteru i zamenica predsednika SSP Marinika Tepić koja je, između ostalog napisala: „Kaže da će Dačić biti koordinator službi bezbednosti. Time je smenio odatle Nebojšu S., a Dačiću dao “bombon” da odustane od MUP-a, jer Vučević⚡️Gašić“.

Biro je formiran 2007, u vreme prvog mandata Borisa Tadića, a za sekretara je tada postavljen Miki Rakić, Tadićev šef kabineta.

Nakon što je 2012. Tadić poražen na predsedničkim izborima, Rakića je na mestu sekretara Biroa zamenio Vučić.

Do tada je zakon propisivao da dužnost sekretara obavlja šef kabineta predsednika Republike, ali je ta odredba zbog Vučića izmenjena tako da sekretara postavlja predsednik (tada je to bio Nikolić).

Vučić je, međutim, ostao sekretar Biroa i nakon što je postao premijer, pa i nakon što je od Nikolića preuzeo predsedničku dužnost 2017.

Vučić je dok je bio premijer povremeno najavljivao da će se povući sa pozicije sekretara Biroa, a kada je to i učinio na sledio ga je Neboša Stefanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari