Da li Rusija preti Srbiji zbog zajedničke vojne vežbe sa NATO državama u junu? 1Foto: Screenshot/Instagram/buducnostsrbijeav

Praveći izuzetak u moratorijumu na vojne vežbe, i to usred ukrajinskog rata, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, je Zapadu, a posebno Americi, poslao važnu poruku savezništva – mišljenja je Boško Jakšić, spoljno politički analitičar.

Komentarišući odluku Ministarstva odbrane da napravi izuzetak moratorijumu na vojne vežbe sa stranim partnerima i da Srbija u tom smislu bude zemlja domaćin drugim NATO državama, polovinom juna ove godine, Nikola Lunić, izvršni direktor Saveta za strateške politike, kaže za Danas treba pozdraviti tu odluku jer, kako ističe, omogućava ne samo unapređenje bilateralnih odnosa sa SAD, već i sa svim članicama Partnerstva za mir i NATO.

– Samo na takav način možemo doći do odnosa poverenja i pouzdanosti, a potom i do savezništva koje je nam neophodno kako bi umanjili sve bezbednosne rizike po našu državu – smatra sagovornik Danasa.

Međutim, nedugo nakon objavljivanja vesti da će Srbija održati vojnu vežbu na svojoj teritoriji, pod nazivom – Platinasti vuk, reagovao je Kremlj, u negativnom tonu.

Šta Kremlj poručuje Srbiji stavom da vojna vežba sa NATO neće proći nezapaženo?

I dok za Boška Jakšića ta reakcija nije toliko oštra, koliko bi se moglo očekivati, za Nikolu Lunića predstavlja poruku pretnje, nikako prijateljstva ili razumevanja.

Podsetimo, iz Kremlja je saopšteno da vojne vežbe koje će Srbija održati sa vojskama NATO-a „neće proći nezapaženo“ u Rusiji.

„Što se tiče vežbi, mi ćemo ih sigurno veoma pažljivo pratiti“, rekao je portparol Kremlja Dimitrij Peskov.

Peskov je dodao da je Beograd „pod neviđenim pritiskom da Srbiju privuče na stranu onih koji se drže antiruske pozicije“.

– Međunarodna vežba “Platinasti vuk” se u kontinuitetu realizuje u Srbiji još od 2014. godine sa ciljem unapređenja interoperabilnosti i međusobnog razumevanja među pripadnicima oružanih snaga partnerskih zemalja na taktičkom nivou u toku izvođenja operacija podrške miru u multinacionalnom okruženju. Radi se o uvežbavanju taktike, tehnike i procedura mešovitih timova koje se primenjuju tokom angažovanja u multinacionalnim operacijama. Pored korišćenja simulatora virtuelnog bojišta, učesnici najčešće uvežbavaju borbu u urbanoj sredini, odbranu baze, blokadu i pretragu terena, rad na kontrolnom punktu, realizaciju motornih i pešačkih patrola i pružanje prve pomoći – objašnjava Nikola Lunić.

Da li Rusija preti Srbiji zbog zajedničke vojne vežbe sa NATO državama u junu? 2
Nikola Lunić

Kako dodaje, uvežbavanje i podizanje sposobnosti jedinica za učešće u multinacionalnim operacijama u kojima će se održavati mir predstavlja vitalan interes naše zemlje, posebno u aktuelnoj osetljivoj geopolitičkoj situaciji kad se svet suočava sa histerijom, netolerancijom i sve glasnijim ratnim bubnjevima.

Moskva nije sposobna ni da prati rat u Ukrajini, kamoli vojne vežbe u Srbiji

– Izjava portparola Kremlja Dimitrija Peskova po pitanju realizacije ove vežbe sa partnerima iz NATO je ne samo nediplomatska, već u maniru agitprop škole koja je usavršila poruke pretnje, ali ne i poruke prijateljstva, bratstva ili bar razumevanja. Umesto da čujemo iz Moskve reči zahvalnosti Beogradu zbog neuvođenja sankcija ili nereciprociteta srpske spoljne politike koja ne prati ulogu Rusije 90-tih na Zapadnom Balkanu, mi se posle Harčenka i Zaharove ponovo suočavamo sa pretnjama Peskova – ističe sagovornik Danasa.

U svakom slučaju, napominje, Moskva nije trenutno sposobna da kredibilno prati ni ratna dešavanja u Ukrajini, a posebno ne vežbovne aktivnosti u bazi „Jug“ i na poligonu „Borovac“ kod Bujanovca.

– I da bude jasno – Srbija nikad neće zauzeti antiruske pozicije koje spominje Peskov, ali bi trebalo da što pre zauzme eksplicitne antiagresorske stavove protiv Kremlja i Putinove vladajuće kamarile – zaključuje Nikola Lunić.

Da li Rusija preti Srbiji zbog zajedničke vojne vežbe sa NATO državama u junu? 3
Foto: Printscreen/N1

Moratorijum ostaje na snazi, a to smiruje režim u Rusiji

Pored tvrdnje da praveći izuzetak u moratorijumu na vojne vežbe, i to usred ukrajinskog rata, predsednik Vučić je Zapadu, a posebno Americi, poslao važnu poruku savezništva, Boško Jakšić ističe za Danas da – kao i obično, radi se o taktičkom balansu.

– Ako je politička neutralnost na strani Rusije, onda je vojna neutralnost u ovom trenutku na strani NATO – ističe Jakšić.

Reakcija Rusije je uzdržana, dodaje, čak sa elementima razumevanja za poziciju Srbije pod snažnim pritiscima Zapada.

– Formulacija o “pažljivom praćenju” ima jasnu naznaku da se Moskvi ovakva odluka Beograda ne dopada, ali procenjuje da je bolje izbeći otvoreniju konfrontaciju, tim pre što moratorijum ostaje na snazi – zaključuje sagovornik Danasa.

Izuzetak ili buduće pravilo?

Naznačimo, takođe, da je Srpski pokret Dveri juče pozvao ministra odbrane Srbije, Miloša Vučevića, da „odmah otkaže najavljenu sramnu vojnu vežbu ‘Platinasti vuk’, na jugu Srbije, naše vojske sa NATO savezom, pod dirigentskom palicom Amerike, kojom se gazi koncept vojne neutralnosti Srbije“.

Poslanik Pokreta i član skupštinskog Odbora za odbranu i unutrašnje poslove, Borko Puškić, novinarima je ispred zgrade Ministarstva odbrane rekao da je odluka o održavanju te vežbe „protivustavna i stvara sumnju da vlada ne sprovodi suverenu politiiku, već da ispunjava naloge američkog ambasadora Kristofera Hila“.

Nekoliko sati potom oglasilo se Ministarstvo odbrane, saopštavajućo da je zaključkom Vlade Srbije iz marta taktička vojna vežba „Platinasti vuk“ izuzeta iz moratorijuma na izvođenje vežbi sa stranim partnerima i da je donošenje te odluke „ispunjavanje obaveza koje je Srbija preuzela vezi sa učešćem Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama“.

Ministarstvo je dodalo da je i dalje na snazi zaključak Vlade iz februara 2022. godine, kojim se prekidaju i odlažu sve aktivnosti u vezi sa vežbama sa stranim partnerima.

Ministarstvo je u saopštenju povodom izjave poslanika Dveri Borka Puškića da ta vojna vežba vojski Srbije i NATO saveza „gazi koncept vojne neutralnosti Srbije“, navelo da je ta međunarodna vežba od 2014. do 2021. godine realizovana ukupno sedam puta.

„Njena realizacija ove godine ni na koji način ne predstavlja presedan, nego kontinuitet međunarodne saradnje koja donosi isključivu korist Vojsci Srbije i doprinosi unapređenju njene operativne sposobnosti“, navelo je Ministarstvo i izjavu Puškića ocenilo kao „netačnu i neadekvatnu“.

Međunarodna taktička vežba „Platinasti vuk 23“ biće održana od 16. do 30. juna 2023. godine u Srbiji zajedno sa više partnerskih zemalja sa kojima Vojska Srbije učestvuje u multinacionalnim operacijama.

Cilj te vežbe je, kako se dodaje u saopštenju, „održavanje postignutog nivoa interoperabilnosti jedinica Vojske Srbije za učešće u multinacionalnim operacijama“.

Podsetimo i da je Srbija pre uvođenja moratorijuma, 2021. godine, imala vojnu vežbu sa Rusijom i Belorusijom – Slovensko bratstvo – što je naišlo na snažnu kritiku EU i SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari