SAD pozdravljaju odluku Srbije da bude domaćin zajedničkih vojnih vežbi sa NATO; Rusija će pažljivo pratiti, saopštava Kremlj 1Foto: MOD

Sjedinjene Američke Države pozdravljaju odluku Srbije da bude domaćin vojne vežbe sa svojim globalnim mirovnim partnerima. To je za Radio Slobodna Evropa navela Ambasada SAD u Srbiji.

„Srećni smo što smo deo Platinastog vuka“, dodaje se.

Vlasti u Srbiji napravile su izuzetak od moratorijuma na održavanje vojnih vežbi sa stranim partnerima kako bi bila održana vežba „Platinasti vuk 23“.

Reč je o međunarodnoj taktičkoj vežbi na kojoj učestvuju i članice NATO saveza, između ostalih i SAD.

U odgovoru američke ambasade za RSE navodi se da Sjedinjene Države cene vojno partnerstvo sa Srbijom i veoma poštuju srpsku vojsku i njeno rukovodstvo.

„Zalažemo se za snažno bilateralno vojno i odbrambeno partnerstvo sa Srbijom usredsređeno na naše zajedničke ciljeve mira i stabilnosti u regionu i globalno“, navela je Ambasada SAD.

Dodaje se da zajednički rad gradi veze prijateljstva i poverenja koje dvema stranama omogućavaju da zajednički doprinose miru.

Peskov: Srbija pod neviđenim pritiskom

U međuvremenu je iz Kremlja saopšteno da vojne vežbe koje će Srbija održati sa vojskama NATO-a „neće proći nezapaženo“ u Rusiji.

„Što se tiče vežbi, mi ćemo ih sigurno veoma pažljivo pratiti“, rekao je portparol Kremlja Dimitrij Peskov.

Peskov je, kako je prenela Beta, dodao da je Beograd „pod neviđenim pritiskom da Srbiju privuče na stranu onih koji se drže antiruske pozicije“.

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević najavio je 5. aprila da će sredinom juna na jugu Srbije biti održana vežba “Platinasti vuk“ u kojoj će učestvovati vojske Sjedinjenih Američkih Država, Srbije i deset partnerskih država.

Srbija je uvela moratorij na održavanje vojnih vežbi sa stranim partnerima u februaru 2022. godine, nekoliko dana nakon što je Rusija započela agresiju na susednu Ukrajinu.

Tada je zvaničan Beograd saopštio da neće uvesti sankcije protiv Rusije, ali i da Vojska Srbije, imajući u vidu politiku vojne neutralnosti, prekida do daljnjeg sve vojne vežbe sa stranim partnerima, i sa Istoka i sa Zapada.

Ministarstvo odbrane je za RSE 5. aprila navelo da moratorijum ostaje na snazi i da je vežba „Platinasti vuk“ izuzeta iz tog moratorijuma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari