Da li Srbija i Kosovo već primenjuju Ohridski sporazum i gde se to može uočiti? 1Foto: Printscreen/TV Most

Ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer izjavio je da je dogovor koji je postignut između Kosova i Srbije u Ohridu već počeo da se primenjuje. Imajući u vidu da dokument koji su premijer Kosova i predsednik Srbije prihvatili i koji je dat na uvid javnosti osim načelnih, ne sadrži konkretne poteze koje bi obe strane trebalo da preduzmu, izjava ambasadora sadržinski je za najveći deo građana Srbije i Kosova „prazna“.

Milica Rakić Andrić iz „Nove društvene inicijative“ iz Severne Mitrovice kaže za Danas da ne vidi nikakve pozitivne pomake, već samo nove potencijalne okidače.

Da li Srbija i Kosovo već primenjuju Ohridski sporazum i gde se to može uočiti? 2
foto: Printscreen/YouTube/Danas.rs

– Osim najavljenog sastanka između šefova pregovaračkih timova Beograda i Prištine, Petra Petkovića i Besnika Bisljimija, 4. aprila u Briselu, a kasnije i Vučića i Kurtija, što ukazuje na to da će biti tehničkih pregovora o nekim temama, nema nikakvih nagoveštaja o tome šta će te teme i biti – kaže Milica Rakić Andrić.

Prema njenim rečima, jedini nagoveštaj pozitivnog efekta sprovođenja ohridnskog sporazuma je najava Privredne komore Srbije i Kosova da će ugostiti na Privrednu komoru Srbije i Privrednu komoru Kosova, kako bi razgovarali o uklanjaju trgovinskih prepreka.

Podsetimo, ambasador SAD u Prištini rekao je da SAD snažno veruju da sporazum treba hitno primeniti.

– Pre svega, rekao bih da se deo sporazuma već sprovodi i naravno da je to proces implementacije celog sporazuma. SAD snažno veruju da sporazum treba hitno da se primeni, a isto smo čuli i od premijera Kosova – rekao je Hovenijer.

Dodao je da je sledeći korak sastanak 4. aprila gde će glavni pregovarači razgovarati upravo o tim pitanjima i da očekuje uspešan sastanak kako bi se krenulo dalje sa implementacijom dogovora.

– Pregovori Beograda i Prištine su ušli u novu fazu netransparentnosti i sada su praktično hermetički zatvoreni za javnost – ističe Milica Rakić Andrić.

Ništa od gorućih problema, poput tablica i izbora nije rešeno, napominje.

– A, idemo u susret danu kada Ivan Todosijević treba da se javi na izdržavanje zatvorske kazne po presudi donetoj u procesu koji je prekršio Brisleski sporazum o pravosuđu, tako da ja ne vidim nikakve pozitivne pomake, naprotiv, vidim nove potencijalne okidače – ističe naša sagovornica.

Kako dodaje, ne samo da nema utisak da se radi na sprovođenju sporazuma, već smatra da je međunarodna zajednica već iznova ušla u upravljanje krizom onog trenutka kada je počeka pregovore sa Slobodnom listom o izlasku na izbore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari