Da li su svi niški funkcioneri SNS fotografijom vukova podržali Aleksandra Vučića 1Gradonačelnica i predsednik Skupštine grada Niša: Foto zvanična fejsbuk stranica D. Sotirovski

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, koja je i članica Predsedništva Srpske napredne stranke, aktivno se uključila u akciju podrške predsedniku Srbije i SNS-a Aleksandru Vučiću na društvenim mrežama kroz objavljivanje fotografija vukova i propratne poruke lojalnosti.

U kampanju takve podrške uključio se i predsednik Skupštine grada Boban Džunić, inače član Glavnog odbora SNS-a, koji je objavio sliku sa porukom:” Predsedniče, vukovi tvoji uvek su uz tebe!”.

Niški odbor SNS Niš je, međutim, na oficijelnoj Fejsvuk stranici podržao Vučića kroz objavljivanje njegovih “običnih” fotografija, uz standardne i uobičajene poruke: “Predsedniče, Srbija je uz tebe!” ili “Nema predaje! Živela Srbija!”.

I pojedini niški zvaničnici, poput Dušice Davidović, zamenice gradonačelnice i funkcionerke SNS-a, odlučili su se da lojalnost Vučiću izraze kroz objavljivanje njegove, a ne fotografije vukova, i uz uopštenu parolu: “ Ja imam jednu otadžbinu a to je Srbija!”.

Neki od funkcionera do danas se, na svojim nalozima na socijalnim mrežama, nisu uključili u ovakvu kampanju, te to nije učinio ni Zoran Perišić, direktor niškog Univerzitetskog kliničkog centra i nekadašnji gradonačelnik Niša, koji je i član Predsedništva SNS-a.

Kampanja funkcionera i članova SNS-a na društvenim mrežama sa slikama vukova i porukama podrške započela je neposredno nakon Vučićevog sastanka sa predstavnicima “petorke” iz Evropske unije, SAD, Francuske, Nemačke i Italije, održanom 20. januara, na kojem je pred njega stavljen izbor- sankcije ili prihvatanje francusko-nemačkog predloga o rešenju pitanja Kosova i Metohije.

“Očigledno da su u ovoj kampanji ključne reči prilično adekvatne- ‘čopor’, a mi  odavno ne funkcionišemo kao država već kao čopor, i ‘vuk’, koji je jak kada je u čoporu a plašljiv kada je sam, te pritom napada slabije od sebe i ubija više nego što mu je potrebno, za razliku od brojnih drugih vrsta”, kaže za Danas Danijel Dašić, direktor Nacionalne koalicije za decentralizaciju.

Da li su svi niški funkcioneri SNS fotografijom vukova podržali Aleksandra Vučića 6
Danijel Dašić: Foto NKD

Dašić kaže da je primetio da je i ovog puta najveći nivo lojalnosti kod onih koji su u stranku došli na kraju, što još jednom pokazuje da “nema većih Turaka od poturica”.

“Tamo je to Bakerec, ovde je to Sotirovski. Uostalom, čovek najglasnie peva kada uđe u šumu, iz straha”, kaže on.

On smatra da je i cilj kampanje sa slikama vukova da se skrene fokus sa suštine, a ona je da se “nakon kumanovke kapitulacije iz 1999. godine sada desila i beogradska kapitulacija”.

“Beogradska kapitulacija omogućava otuđenje Kosova od Srbije, jedino što ne moramo da priznamo da smo priznali. Račun ćemo najverovatnije dobiti uskoro. Desiće se, dakle, ono što se uvek dešava u evoluciji, posle nekog vremena – vuk će postati pudlica”, kaže Dašić.

Sociološkinja Olivera Sašek Radulović ocenjuje da je “strast sa kojom naprednjaci širom Srbije daju podršku svom lideru orkestrirana iz jednog centra i uma, a da je agresivnost apsolutno očekivana”.   

Da li su svi niški funkcioneri SNS fotografijom vukova podržali Aleksandra Vučića 7
Olivera Sašek Radulović: Foto Media reform centar Niš

Ona kaže da je “apsurdno da je predsedniku Srbije za odluke za koje mu je narod na izborima već dao mandat, potrebna bilo čija podrška, te da to liči na situaciju da “hirirug pred operaciju traži podršku bolnice da spasi pacijenta”.

“Problem je i u tome što se za sve ranije istupe u javnosti i odluke nije ni sa kim  konsultovao, pa je sada potrebno pokazati ‘transparentnost’. U stvari, u pitanju je bežanje od odgovornosti i pokušaj da se ona podeli”, kaže ona za Danas.

 

Dodatna podrška nakon najave Vučića o povlačenju sa čela SNS-a

Niški i partijski funkcioneri su sinoć dodatno pojačali kampanju odanosti svom predsedniku, nakon što je objavljena vest da je on na  sastanku sa najbližim saradnicima u sedištu SNS-a, na kojem ih je upoznao sa pritiscima zapadnih zemalja na Srbiju u vezi sa Kosovom, ponudio ostavku na funkciju u stranci “ukoliko neko misli da može i ume bolje”.

Gradonačelnica Niša je na oficijelnom Fejsbuk nalogu objavila Vučićevu fotografiju sa podignutom pesnicom, srpskim zastavama i patriotkom porukom: “Ja imam jednu otadžbinu, a to je Srbija!”.

Fotografiju je ovoga puta pratila duža poruka podrške, koja počinje i završava rečima da nema povlačenja i predaje.

 “Vaš odlazak iz Srpske napredne stranke bi zaustavio sve ono što smo zajedno postigli jer ste se uvek kroz jak stranački rad zalagali za bolje sutra. Srbija je jaka i ide napred samo uz SNS i Vas predsedniče!”, navela je gradonačelnica.

Sotirovski je dodala da je “uverena i sigurna da predsednika SNS-a u odluci da ne da Kosovo i Metohiju podržavaju svi građani Niša i Srbije”.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari