ALEKSANDAR BOCAN HARČENKOfoto BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE

Ambasador Ruke Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko napustio je kongres Socijalističke partije Srbije kada je grčki političar i bivši premijer Grčke Aleksis Cipras u video obraćanju socijalistima osuo paljbu po ruskoj agresiji na Ukrajinu.

Upitan da prokomentariše demonstrativno napuštanje kongresa Bojan Kostreš, predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine, ocenjuje da poziv ambasadora Rusije i Kine na kongres na kome je bio i predsednik republike jasno govori u kom pravcu razmišlja naša vlast.

„To što je ruski ambasador napustio skup, po meni znači, da socijalisti nisu bili dovoljno snishodljivi prema zločinačkom putinovskom režimu, ali bojim se da će te nesuglasice vrlo brzo “upeglati” i vratiti se na staro. Vlast u Srbiji na čelu sa Aleksandrom Vučićem mora momentalno da uskladi spoljnu politiku naše zemlje sa spoljnom politikom EU. To je jedini potez koji bi pokazao odgovornost i želju da urade nešto korisno za Srbiju i njene građanke i građane“, zaključuje Kostreš.

Čedomir Antić osnivač i predsednik Naprednog kluba, smatra da je to bila preterana reakcija ruskog ambasadora kojoj ne treba pridavati veliki značaj.

„Mislim da je to preterana reakcija. Nije organizator odgovoran za to šta će preko video linka političar iz druge države reći. Ovaj potez bio je diplomatska poruka ruskog ambasadora. Ne bih tome pridavao preveliki značaj, jer bilo je mnogo većih antiruskih ispada naših političara, pa nije bilo ovakvih reakcija“, ističe Antić.

Arisa Movsesijana, predsednika Nove stranke, pak ne čudi ovaj potez Bocan-Harčenka.

„Koliko se Bocan-Harčenko meša u srpsku politiku, a to nije posao bilo kog ambasadora, ni ne čudi što je napustio skup. A što se mene tiče mogao je da napusti i Srbiju“, oštar je Movsesijan.

Pavle Grbović, predsednik Pokreta slobodnih građana, ocenjuje da ovo ne predstavlja bilo kakvo okretanje Srbije od Rusije.

„Da je reč o bilo kakvom okretanju Srbije od Rusije Harčenko ne bi bio ni pozvan ili bi napustio salu nakon Dačićevog ili Vučićevog govora. To što je Cipras govorio je moralo da se čuje od naših zvaničnika, ali sa njihove strane za to nema ni hrabrosti niti svesti šta je ispravno i gde Srbija treba da se pozicionira. Politika sedenja na više stolica postaje nemoguća i dugoročno je izuzetno štetna, jer od nas pravi nepouzdanog partnera kome sleduje mesto na marginama novog političkog poretka u Evropi“, naglašava Grbović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari