Da li tragedija u Banjskoj ubrzava Vučića da raspiše izbore? 1foto BETAPHOTO (AP Photo/Visar Kryeziu)

Izbori se ubrzavaju proporcionalno gubitku ostataka kredibiliteta vlasti uopšte, a Aleksandra Vučića posebno – kaže za Danas Vesna Rakić Vodinelić, profesorka prava u penziji.

Podsetimo, u istom danu kada je većina javnosti, ne samo u Srbiji i regionu, nego i šire, čekala da čuje da li predsednik Srbije preuzima u ime države Srbije odgovornost za tragediju koja se dogodila u noći između 23. i 24. septembra u mestu Banjska, Aleksandar Vučić je, govoreći o tome, potpuno neočekivano saopštio da će raspisati vanredne izbore za 17. decembar.

Odgovarajući na pitanje da li je tragedija u mestu Banjska, na severu Kosova, kada su naoružane grupe Srba ubile kosovskog policajca a potom kosovski policajci ubili trojicu Srba iz te kriminalne grupe, ubrzala predsednika Srbije da se opredeli za izbore u decembru, sagovornica Danasa napominje da je SNS izgubio verodostojnost.

Da li tragedija u Banjskoj ubrzava Vučića da raspiše izbore? 2
foto FoNet Zoran Mrđa

– Taj pad verodostojnosti oni, verujem, osećaju, više nego što to istraživanja, ako su vršena, pokazuju. „Mit“ Banjske treba da bude zamenjen slikom Srbije – masovnih ostavki gradonačelnika. Koji i ne znaju zašto te ostavke zapravo podnose, izuzev da postupaju po naređenju – objašnjava Vesna Rakić Vodinelić.

Upitana da li to znači da će na izborima u decembru opozicija imati prednost i šansu da ozbiljno uzdrma režim Aleksandar Vučića, sagovornica Danasa kaže da aktuelni događaji za to nisu dovoljni.

– Hiroviti spektakl ostavki gradonačelnika nije dovoljan. Opozicija mora da nađe način da podseti na sve poteze vlasti koje su dovele i stalno dovode Srbiju u stanje bezakonja, srednjevekovnih privilegija, sveopšteg društvenog nereda i nesigurnosti, i to na način koji je jednostavno razumeti – zaključuje ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari