Da li vladajuća stranka razmatra ratne scenarije za KiM? 1Foto: FoNet/Vlada Srbije

Zveckanje oružjem je nedopustivo u ovako osetljivim momentima čak i na stranačkim skupovima. Blizu smo opasnoj tački u kojoj svako može da izazove eskalaciju, komentarišu sagovornici Danasa pominjanje rata u kontekstu situacije na Kosovu.

Najviši predstavnici zvaničnog Beograda još uvek javno ne pominju reč rat, a u opisivanju posledica uvođenja taksi na robu iz Srbije i najave formiranja vojske Kosova upotrebljavaju da je to ozbiljna pretnja i ugrožavanje mira, stabilnosti i bezbednosti. Međutim, čini se da naprednjaci na svojim zatvorenim sastancima, poput nedavne sednice Izvršnog odbora SNS koja je, kako su preneli pojedini mediji, bila zatvorena za javnost i te kako razmišljaju o ovoj mogućnosti.

Marko Jakšić, odbornik Građanske inicijative Srbija, demokratija, pravda u Kosovskoj Mitrovici, za naš list kaže da oružani sukob na Kosovu, iako deluje nerealno zbog prisustva snaga KFOR-a, nije moguće apsolutno isključiti.

– Kategoričnost i neracionalnost ekipe oko Haradinaja antievropskim i diskriminatorskim podizanjem taksi na srpske i bosanske proizvode dovele su do porasta tenzija, ugrožavanja bezbednosti i egzistencije u prvom redu građana na severu Kosova, a i u ostalim sredinama gde žive Srbi, i prema porukama iz Prištine liči da se na tome neće završiti, već možemo očekivati i druge poteze i dalje zaoštravanje. Pored toga, neuspeh iste vlade doveo je do najave da od vizne liberalizacije za Kosovo nema ništa do 2020. što će povećati nezadovoljstvo među kosovskim Albancima. Situacija dosta podseća na mart 2004, uz to da u tim krugovima postoje i oni koji misle da je pitanje severnog Kosova moguće rešiti na način nalik onom u Krajini – ukazuje Jakšić.

Prema njegovim rečima, i najave formiranja vojske Kosova izaziva zabrinutost među srpskim stanovništvom.

– Sve su to okolnosti koje mogu da dovedu do eventualnih nasilnih sukoba. Na kraju, trgovinski ratovi su često puta bili uvertira u one prave, nažalost – podseća on.

Petar Miletić, bivši potpredsednik Skupštine Kosova, kaže da je očigledno da vlasti u Beogradu i Prištini nisu sposobne za proces koji je ambiciozno započet kao normalizacija odnosa, a epilog su sve češći i intenzivniji sukobi.

– Zveckanje oružjem je nedopustivo u ovako senzitivnim momentima čak i na stranačkim skupovima koji verovatno treba da podignu moral partijskoj vojsci pred izbore. Pretnje koje upućuju jedni drugima su apsurdne imajući u vidu da se radi o koalicionim partnerima – kaže Miletić.

Novinar Milivoje Mihajlović, koji je dobar poznavalac prilika na Kosovu, za naš list navodi da se približavamo opasnoj tački u kojoj svako može da izazove eskalaciju.

– Vlasti u Prištini nastoje da potpuno zabarikidiraju Kosovo, onemoguće slobodu kretanja ljudi, zatvore sve puteve ta robu i kapital iz Srbije, čak i da spreče kulturnu i sportsku razmenu. Sve je to praćeno izjavama koje podsećaju na predratnu retoriku. Etnička distanca se povećava a atmosfera ucena nas udaljava od rešenja – opisuje on. Kako dodaje, EU nema ni moći ni želje, a nema ni ideju kako da se ova kriza reši.

– Približavamo se opasnoj tački u kojoj svako može da izazove eskalaciju. Verujem da međunarodna zajednica, a to su u ovom momentu dve velike sile, ovo može da reši i verujem da će sprečiti eventualne incidente. Ne zna se da li je cilj ove prištinske akcije da se pokaže da Srbi i Albanci ne mogu zajedno i da se reanimira suluda ideja podele Kosova ili je sve organizovano u predizborne svrhe. Najopasnije je što se veliki strah uvukao među građane bez obzira na nacionalnost – zaključuje Mihajlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari