Da li Vučić osniva pokret za cementiranje svoje vlasti? 1foto Antonio Ahel/ATAImages

Tema najnovijeg Mosta Radija Slobodna Evropa bila je Pokret za narod i državu čije osnivanje predsednik Srbije Aleksandar Vučić već duže vreme najavljuje. Sagovornici su bili Branislav Grubački, osnivač pokreta Novi Optimizam, nevladine organizacije iz Srbije, i Balša Božović, predsednik Izvršnog odbora Regionalne akademije za razvoj demokratije.

Karabeg: Zašto je Vučiću potreban Pokret za narod i državu kad već ima daleko najmoćniju i najbrojniju političku partiju u Srbiji – Srpsku naprednu stranku?

Grubački: Mislim da je Srpska napredna stranka odigrala svoju ulogu, pa Vučić pokušava da se izvuče iz te stranke i ostavi joj sav bagaž dvanaestogodišnje vlasti naprednjaka, a da se on predstavi kao vođa nove organizacije koja ima samo posrednu vezu sa Srpskom naprednom strankom.

Božović: Aleksandar Vučić je vrlo svestan da ima sve manje glasova. On se dovija kako da održi visoki rejting da bi paradržavnom kartelu koji vodi pokazao da je još uvek jak. Međutim, već na kontramitingu, koji je organizovao maja prošle godine da bi parirao velikim protestima građana koji su izbili nakon masovnih ubistava, bilo je jasno da mu popularnost opada jer su učesnici mitinga počeli da se razilaze pre njegovog kraja. Vučić je znao da na decembarskim izborima mora da brutalno krade ukoliko želi da ostane na nivou na kom je bio. Nadao se je da će to uspeti da „ispegla“ s međunarodnim faktorom, ali mu to nije uspelo, pa sada mora da se hvata za poslednju slamku spasa, a to je osnivanje Pokreta za narod i državu.

Karabeg: Aleksandar Vučić je najavio osnivanje novog pokreta u septembru 2022. godine i rekao da će biti formiran za šest meseci, pa je u maju prošle godine rekao da će se to dogoditi za Vidovdan, onda je rok pomeren za septembar, ali se ni tada ništa nije desilo – da bi pre petnaestak dana rekao da je vreme da se formira veliki Pokret za narod i državu. Usput je menjao ime pokreta. Prvo je trebalo da se zove Moja Srbija, pa Srpski blok i na kraju Pokret za narod i državu. Zašto toliko okleva?

Da li Vučić osniva pokret za cementiranje svoje vlasti? 2
Foto: Jovan Njegović Drndak

Grubački: Sama činjenica da je toliko puta odlagao potvrđuje da mu baš i ne ide kako je zamislio. A ne ide iz vrlo praktičnog razloga. Sve manje ljudi veruje da je vlast Aleksandra Vučića održiva na duži period. Mnogi ljudi, koji su razmišljali da se uključe u njegov pokret, našli su nekakav izgovor i reterirali. Taj njegov pokret je vrlo problematičan. Nastojanje da se u njegovom liku i delu personifikuje ceo narod i država podseća na zlokobnu poruku – jedna zemlja, jedan narod, jedan vođa. On želi da pod svojim imenom drži celo društvo i državu.

Božović: Na odugovlačenje osnivanja Pokreta za narod i državu dosta je uticao stav Socijalističke partije Srbija koja je trebalo da bude glavni partner u Pokretu. Ta partija je vodila vrlo agresivnu kampanju na decembarskim izborima očekujući dvocifreni procenat. Išla je sa sloganom „Ivica Dačić premijer“ što je veoma iritiralo Aleksandra Vučića. Kvarilo mu je planove da formira Pokret za narod i državu s obzirom da njegov najjači partner nije želeo da bude deo tog pokreta. Nakon izbora, kada je Socijalistička partija doživela potpuni fijasko, Ivica Dačić – da bi preživeo – mora da uzme sve što mu Vučić nudi. A nudi mu brisanje identiteta i svake političke autonomije. Sateran u ćošak, Dačić sve to mora da prihvati.
Isto to se dešava i sa desničarskim patriotskim blokovima i strankama koji nisu prešli cenzus. Njih je vlast podržavala uoči izbora da bi razbila opozicionu desnicu. Oni su odradili svoj posao i sada se ubacuju u Pokret za narod i državu. Naravno, tu će biti i nekih bivših funkcionera Demokratske i drugih stranaka. Vučić će pokušati da taj pokret predstavi kao neki catch all pokret od levice do desnice kako bi sugerisao građanima da zapravo postoji samo jedna partija sa njim kao vođom na čelu. Složio bih se sa gospodinom Grubačkim da je reč o konceptu – jedan narod, jedna država, jedan vođa što podseća na slogan nacističke Nemačke uoči Drugog svetskog rata. Dodao bih još nešto. Mislim da će Vučić pokušati da u Pokret uključi i Dodika (predsednik bh. entiteta Republika Srpska, op.a.), pa čak i opoziciju iz Republike Srpske, kao i korpus srpskih stranaka iz Crne Gore. Pristupanje tom pokretu biće predstavljeno kao patriotski čin, a svako ko je protiv biće izdajnik.

Karabeg: Da li mislite da će Pokret za narod i državu na neki način biti svesrpska politička partija koja će obuhvatiti sve Srbe u regionu?

Da li Vučić osniva pokret za cementiranje svoje vlasti? 3
foto FoNet Zoran Mrđa

Božović: Da. To ide uz ideologiju srpskog sveta. Pokret će podržavati politiku koju promovišu Vulin i Dodik. Pokušaće da se predstavi kao važan faktor u regionu koji može da obezbedi mir, ali i da destabilizuje region. NJegova poruka Evropi biće – ukoliko nas budete previše kritikovali, mi možemo da destabilizujemo situaciju i Bosni i Hercegovini, i u Crnoj Gori, i na severu Kosova. U suprotnom možemo da smirimo situaciju u regionu. To podseća na dejtonsku 1995. godinu kada je Slobodan Milošević poručio Zapadu – samo vi mene ostavite na miru, a svugde radite šta hoćete. Godinu dana nije prošlo, a on je izgubio na lokalnim izborima širom Srbije. Mislim da će se i Vučić suočiti s veoma neprijatnom realnošću u narednih godinu dana.

Karabeg: Da li iza Pokreta stoji ona stara ideja o srpskoj sabornosti za koju se posebno zalaže Srpska pravoslavna crkva? U osnovi te ideje je poruka da Srbi ne treba da se svađaju, nego da budu jedinstveni i da stanu iza jednog vođe.

Grubački: Da. To je ta paradigma o srpskom svetu. Već postoje kandidati za potpredsednike Pokreta za narod i državu u vidu Vulina i Dodika. Postoji, naravno, i jak uticaj Srpske pravoslavne crkve, ali ne bih zanemario ni ruski uticaj s obzirom da se Dodik svako malo sastaje sa Putinom i da se Vulin ponaša kao ruski čovek koji je spreman da ruske državljane koji se nalaze u Srbiji, kako bi se u žargonu reklo, druka ruskim obaveštajnim službama. Priča o srpskom svetu mogla bi dobiti drugačiju dimenziju u nekakvom panslovenskom savezu u kojem će vrhovni car svih Slovena biti Vladimir Putin. Vrlo je opasna ta igra.

 

 

 

Karabeg: Vučić poziva u Pokret sve ljude koji su, kako on kaže, za normalnu Srbiju. Šta je za njega normalna Srbija?

Božović: Ona koja je za njega. Ona koja ne dovodi u pitanje enormnu pljačku, lopovluk, nasilje, huškanje na političke oponente i u kojoj se Dragan Đilas, lider najveće opozicione stranke, dehumanizuje na naslovnim stranama svih tabloida do te mere da svako ko ne zna o čemu se radi može da pomisli da je u pitanju neki petokolonaš i izdajnik. Setimo se da je slična kampanja vođena i protiv Olivera Ivanovića i da su u danu, kada je on ubijen, bile ugašene sve kamere u severnoj Kosovskoj Mitrovici, što, naravno, nije moglo da se uradi bez logistike državne bezbednosti. Ovo je režim koji je odavno poprimio diktatorske osobine. Vučić je dugo veoma uspešno u svetu lobirao i sebe prikazivao kao lidera koji je spreman da reši pitanje Kosova što je na agendi SAD. Ali kada su u pitanju stvari koje su na agendi građana Srbije, a to su demokratija, sloboda, fer izbori, pristojan život, Vučić je sve to gurnuo u stranu i pokušava da se nasiljem održi na vlasti. On se rukovodi velikosrpskim nacionalizmom kao osnovnom ideologijom, a svaki srpski nacionalizam u istoriji bio je ruski. On je po svojoj prirodi ruski i takav će biti i ubuduće. U tom smislu uticaj Rusije u regionu ide preko Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari