Dabić viđen za savetnika Stefanovića 1Foto: Fonet / MOD

Najznačajnije promene najavljene u sektoru bezbednosti zbog ugrožavanja bezbednosti premijera Aleksandra Vučića i njegove porodice, desiće se na relaciji vojne službe i BIA, mada je fokus javnosti na ovoj drugoj agenciji, tvrde izvori Danasa iz bezbednosnih krugova.

U prilog tome, naši sagovornici navode da je nedavno razrešeni zbog penzionisanja šef Vojnoobaveštajne agencije Slavoljub Dabić viđen za mesto savetnika Nebojše Stefanovića, potpredsednika Vlade i ministra policije. Iz Vlade Srbije Danasu tokom jučerašnjeg dana nisu potvrđeni ovi navodi.

Naši sagovornici podsećaju da je do slične rotacije dolazilo i ranije u mandatu vlasti SNS – kada je Nebojša Rodić sa mesta šefa Bezbednosno-informativne agencije prešao na dužnost ministra odbrane.

Kada je reč o Dabićevom mogućem postavljenju na savetničko mesto u Vladi, izvori Danasa podsećaju da je Dabić imenovan početkom 2014, kao i Petar Cvetković, aktuelni šef Vojnobezbednosne agencije. Obojica su imenovana ukazom predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

Ako se radi o profesionalnim vojnim licima, njih na čelo vojnih agencija imenuje i razrešava predsednik na predlog ministra odbrane. Ako je pak reč o državnim službenicima, tumači se da je po zakonu za imenovanje i razrešenje nadležna Vlada Srbije. Dabić je razrešen Nikolićevim ukazom. NJegovo penzionisanje i primopredaja dužnosti novom nasledniku u VOA Zoranu Stojkoviću odigrali su se u jeku priče o ugrožavanju bezbednosti premijera Vučića i delovanju stranih špijuna u Srbiji i Crnoj Gori.

Dabićev prethodnik na mesto direktora VOA Dragan Vladisavljević 2015. prešao je na dužnost u Vladinu Kancelariju za Kosovo i Metohiju, odnosno na mesto direktora Kancelarije za koordinacione poslove u pregovaračkom procesu sa Prištinom. Ova kancelarija za koordinaciju osnovana je 20-ak dana pre vesti o Vladisavljevićevom postavljenju.

List Blic piše da su šefovi VBA i BIA Aleksandar Đorđević i Petar Cvetković predali premijeru Vučiću izveštaje o seriji događaja u kojima je došlo do ugrožavanja bezbednosti. I dalje se u štampi najavljuje da će se Vučić povući sa mesta šefa Biroa za koordinaciju službama bezbednosti i da Đorđević i Cvetković neće zadržati pozicije. Međutim, i dalje nije jasno u kojoj meri su te najavljene promene sinhronizovane sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, koji je najavio da će se o tome odlučivati posle 14. novembra zbog njegovih i Vučićevih državničkih obaveza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari