Dačić apelovao na što hitnijem ukidanju taksi koje je uvela Priština 1Foto: Beta/MSP

Šef diplomatije Srbije Ivica Dačić apelovao je danas na što hitnije i bezuslovno ukidanje taksi koje je Priština uvela Srbiji navodeći da jednostrani potezi onemogućuju uspostavljanje i unapređenje regionalne saradnje.

U obraćanju na ministarskom sastanku „Berlinskog procesa“ u Skoplju, Dačić je rekao da je Srbija posvećena unapredjenju regionalne saradnje ali da striktno poštovanje zaključenih sporazuma i dogovorenih okvira regionalne saradnje od strane svih učesnica u regionu predstavlja jasan preduslov da se ta saradnja ostvaruje i unapređuje.

„Zbog toga još jednom snažno apelujem na što hitnije i bezuslovno ukidanje jednostrano nametnutih taksi od strane Prištine, koje egzistencijalno ugrožavaju značajan broj gradjana“, rekao je Dačić u govoru koji je prosledilo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

On je kazao da Beograd nije uzvratio nijednom recipročnom merom jer se od početka dijaloga sa Prištinom protivi povlačenju jednostranih poteza koji nanose štetu nastojanjima da se dodje do kompromisnog rešenja.

Dačić je podsetio da je uprkos otežanim uslovima za regionalnu saradnju Srbija uspešno preduzela niz koraka usmerenih ka njenom produbljivanju. Naveo je Regionalni sporazum o smanjenju cena rominga kao i nedavno usvojeni Zakon u Skupštini Srbije o potvrdjivanju CEFTA sporazuma o liberalizaciji trgovine uslugama, čime se proširuje mogućnost za unapredjenje ekonomske saradnje u regionu.

Beograd takođe daje podršku nastavku regionalnih pregovora u vezi sa profesionalnim kvalifikacijama, rekao je Dačić.

Dačić je takodje rekao da su u januaru ove godine zajedno sa nemačkom aviokompanijom Lufthanzom predstavnici Beograda i Prištine potpisali pismo o namerama o otvaranju aviolinije Beograd-Priština posle više od 20 godina, a u februaru je u Minhenu potpisana izjava o namerama za obnovu železničkog saobraćaja.

„Sve ovo jasno govori o kontinuiranom opredeljenju Beograda da aktivno radi na unapredjenju regionalne saradnje, odnosno opredeljenju za nastavak dijaloga sa Prištinom“, rekao je Dačić.

Dačić je rekao da Srbija pridaje veliki značaj „Berlinskom procesu“ i da veruje da ta regionalna inicijativa nikako nije zamena za proces evropskih integracija. On je pozdravio prioritete zajedničkog predsedavanja Severne Makedonije i Bugarske.

„Siguran sam da ne treba podsećati da je punopravno članstvo u Evropskoj uniji jedan od ključnih spoljnopolitičkih prioriteta Srbije, a identična stremljenja dele i ostale učesnice iz regiona“, rekao je Dačić.

Po njegovim rečima, nije upitno čvrsto opredelenje svih u regionu za integraciju u EU već da se više može govoriti o skepticizmu medju državama članicama EU.

Dačić je izrazio nadu da će nova metodologija EU za unapređenje pristupnih pregovora brzo doprineti otklanjanju prepreka za napredovanje svih u regionu u procesu EU integracija.

Rekao je da je za to neophodno da se definišu jasni kriterijumi radi čvršćeg pridržavanja dogovorenih uslova. Srbija, koja nije obavezna da prihvati novu metodologiju jer je značajno odmakla u procesu pristupanja EU, zaintersovana je za mogućnosti koje ona pruža.

Dačić je izrazio nadu da će brzo biti doneta odluka o otvaranju pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, smatrajući da će tome doprineti uspostavljanje jasnog i kredibilnog pristupa o ispunjavanju traženih kriterijuma.

„Srbija nije zadovoljna ni dosadašnjom dinamikom u otvaranju poglavlja, iako su sa naše strane ostvareni brojni koraci kojima smo zaslužili da broj otvorenih poglavlja bude znatno veći“, rekao je Dačić i izrazio nadu da će u narednom periodu biti stvoreni uslovi za brži napredak Srbije ka EU u skladu sa jasnim i unapred definisanim uslovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari