Dačić: Austrija da ima razumevanja 1Foto: EPA/MAXIM SHIPENKOV

Vlasti u Prištini treba da se zamisle koliko će im decenija i vekova trebati da verifikuju svoju međunarodnu poziciju, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić posle razgovora sa potpredsednikom austrijske vlade Hajncom Kristijanom Štraheom.

Uz ocenu da je Štrahe veći Srbin od mnogih Srba, Dačić je rekao da je Beč priznao nezavisnost Kosova, ali da očekuje da Austrija ima razumevanja za stav Beograda da samim proglašenjem nezavisnosti to pitanje nije rešeno.

To pitanje neće biti rešeno bez Srbije. Bez dogovora i dijaloga nema rešenja kosovskog problema, ocenio je Dačić. On je izjavio da je priznanjem nezavisnosti Kosova narušena stabilnost Balkana.

Da li će Srbi ili Turci imati pravo na samoopredeljenje kada postanu većina u nekom delu Austrije, upitao je Dačić. On je rekao da su Austrijanci i Srbi ratovali pre 100 godina i postali „veliki gubitnici“.

Srbija je pobedu uložila u futuristički projekat koji je uništio srpski narod, izjavio je Dačić.

Kada neko podržava Albance, Hrvate ili Muslimane, to je u redu. Ako neko podržava Srbe, to je problem, rekao je Dačić i poručio Štraheu: „Svaka ti čast. Srpski narod ti mnogo duguje“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari