Dačić: Danas sa predstavnicima EP o primeni dogovorenog tokom dijaloga 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da će se danas sastati sa predstavnicima Evropskog parlamenta (EP) s kojima će izvršiti pregled primene dogovorenog iz međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima vlasti i opozicije uz posredovanje EP.

„Neke stvari su već urađene. Imamo 16 dogovorenih mera, a pripremaju se i promene zakona i biće veoma brzo realizovane“, kazao je Dačić za Radio-televiziju Srbije i dodao da danas dolaze bivši evroparlamentarci Knut Flekenštajn i Eduard Kukan.

Najavio je da će u januaru Srbiju posetiti poslanici EP Tanja Fajon i Vladimir Bilčik.

Dačić je naveo da će se predstavnici EP Flekenštajn i Kukan obaviti i konsultacije sa delom opozicije koji je odbio da delegira predstavnika za nadzorno telo za medije tokom izbornog procesa, da predlože svog člana.

Govoreći o Zakonu o referendumu i narodnoj inicijativi, čije je izmene sinoć usvojila Skupština Srbije, Dačić je rekao da o tome postoje „različite teorije zavere, kao i svemu ostalom“ u društvu.

„Zakon o referendumu se ne menja ni zbog promene preambule Ustava Srbije o Kosovu, niti zbog nekih referenduma oko aktuelnih tema kao što je ekologija i Rio tinto“, naglasio je on.

Dačić je naveo da je Ustavom iz 2006. godine definisano da za referendum nije potreban izborni cenzus, a da se promenom zakon samo usklađuje sa Ustavom.

„Nemoguće je promeniti Ustav (u oblasti pravosuđa) dok se taj zakon ne uskladi, to je zahtev i Venecijanske komisije“, istakao je on.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.