Dačić i Pašek: Srbija važna članica Interparlamentarne unije 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić i predsednik Interparlamentarne unije Duarte Pašek saglasili su se danas da je Srbija važna članica te unije.

Naveli su da se ona za nju zalaže od 19. veka.

U Domu Narodne skupštine nakon zajedničkog sastanka, Pašek je zahvalio Dačiću na učlanjenju u uniju pre 130 godina, kao i na dobroj organizaciji posebnog sastanka unije u Srbiji 2019. godine, ali i zbog podrške srpskog parlamenta Pašeku da bude izabran za predsednika Interparlamentarne unije.

„Znajte da imate prijatelja u predsedniku Interparlamentarne unije, možete me pozvati kada god smatrate da je neophodno da se reši neki problem, ili da se jednostavno utvrde i učvrste veze između vašeg parlamenta i Interparlamentarne unije“, kazao je Pašek novinarima.

Dodao je da je uvek moguće unaprediti odnose, da je Interparlamentarna unija uvek otvorena da razmotri kako da poveća relevantnost delegacije Srbije i države Srbije, kada je reč o učešću u uniji.

„Ukoliko mislite da bi Interparlamentarna unija mogla da se uključi, da pomogne u rešavanje nekog regionalnog ili drugog rešenja – tu smo za vas“, naveo je Pašek.

On je kazao da su bilaterni odnosi Portugala i Srbije sjajni, ali da, ukoliko dođe do kamena spoticanja – njegova vrata su Skupštini Srbije otvorena.

Dačić je nakon sastanka kazao novinarima da je Srbija jedna od najaktivnijih članica Interparlamentarne unije, kao i da je reč o jednoj od prvih organizacija u koje se Srbija učlanila.

„Interparlamentarna unija je najveći forum patrlamentaraca na svetu. Ona ima 179 država koje su predstavljene u šest političkih grupa i 13 regionalnih parlamentarnih skupština kao pridruženih članica“, rekao je Dačić.

Najavio je da će se Pašek obratiti poslanicima na posebnoj sednici u četvrtak.

Dačić je zahvalio Pašeku na poseti i istakao da je on posetu realizovao u izuzetno kratkom roku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari