Dačić na sastanku šefova diplomatije 1Foto: MSP

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić učestvovao je danas, u Sofiji, na neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova EU i država kandidata za članstvo, saopštio je Dačićev kabinet.

Sastanak su organizovali visoka predstavnica za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Federika Mogerini i bugarsko predsedavanje EU. Centralna tema je bila bezbednost i odbrana.

Ministri država članica su informisali države kandidate o napretku na planu jačanja bezbednosti EU, posebno u vidu nedavno uspostavljene permanentne strukturne saradnje EU (PESCO), kao i o odnosima sa NATO.

Razmenjena su i mišljenja o doprinosu država kandidata bezbednosti EU.

Neformalni sastanak ministara spoljnih poslova EU i država kandidata se održava dva puta godišnje, po jednom u toku svakog predsedavanja.

Na marginama neformalnog sastanka, ministar Dačić imao je bilateralni susret sa mađarskim ministrom spoljnih poslova Peterom Sijartom, kaže se u saopštenju Dačićevog kabineta.

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, Frederika Mogerini, ocenila je sastanak pozitivno, kao produktivnu razmenu mišljenja sa svim zemljama kandidatima koje su bile prisutne. „Ja im zahvaljujem na tome“, rekla je .

Ona je na konferenciji za novinare u Sofiji, posle neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova EU i zemalja kandidata još rekla da se posebno razgovaralo o zajedničkom poslu koji treba da se uradi, kada je reč o izazovima koji postoje na planu bezbednosti. „Naročito kada je reč o radikalizaciji i razmeni podataka o islamskim borcima koji se vraćaju. Uz to i u radu na zajedničkim misijama EU u svetu. Imali smo i priliku da ih obavestimo o poslu koji se radi unutar EU na razvoju evropske bezbednosti, što je vrlo važan element zajedničkog posla“, izjavila je Mogerini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari