Dačić: Nikada ne smemo biti neprijatelji sa Crnom Gorom 1Foto: MSP

Srbija i Crna Gora mogu da imaju različite poglede na neka politička pitanja, možemo da budemo dve države, ali naši narodi su bliski i povezani. Ne treba da se desi da nikada budemo neprijatelji ni protivnici, sva pitanja treba da rešavamo dogovorom, mi bližeg naroda nemamo, poručio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić na skupu Jadransko-jonske inicijative u Budvi.

Dačić je u ime Srbije zajedno sa ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović preuzeo od crnogorskih zvaničnika jednogodišnje predsedavanje Inicijativom.

Šef srpske diplomatije se sa crnogorskim novinarima našalio opaskom: „Nadam se da ste me razumeli bez prevodioca.

On je istakao da je za sprovođenje projekata iz ove makroregionalne strategije potrebno i da Evropska komisija da znaccajna finansijska sredstva.

„Na prvom sastanku u Briselu sa Hašimom Tačijem i Ketrin Ešton kao tadašnji premijer Srbije predložio sam da EU da novac za izgradnju puta Niš-Priština, kako bi pomirili Srbe i kosovske Albance… I predstavnici EU su bili saglasni sa mojim predlogom, ali nisu obezbedili novac… Potrebno je da se mi u ovom regionu mnogo bolje povežemo. Fali nam infrastruktura, uključujuci izgradnju puteva. Put Beograd- Tivat je kao da vozite reli Pariz-Dakar“, napomenuo je Dačić.

On je naglasio da će infrastrukturni projekti biti jedan od prioriteta srpskog predsedavanja.

Dačić: Ne znam ni kako je Marović došao u Srbiju

Ministar spoljnih poslova Crne Gore Srđan Darmanović ocenio je minulo predsedavanje njegove države Inicijativom kao uspešno, ističući da će Crna Gora i dalje kao glavni cilj imati članstvo u EU, koja je, kako je konstatovao „društvo evropskih najrazvijenih demokratija“.

„Važno je imati na umu da je pridruživanje EU dvosmjeran proces. Mi s pravom pratimo unutrašnju dinamiku u Uniji, uvjereni da će pitanje proširenja ostati visoko i na agendi budućeg saziva Evropske komisije i Evropskog parlamenta“, kazao je Darmanovic.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari