Dačić: O Izveštaju EK 28. decembra 1Foto: Fonet/ Marija Đoković

Nikada do sada nije se desilo da se u plenumu Skupštine raspravlja o Izveštaju Evropske komisije (EK) o napretku Srbije, rekao je danas predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić, koji je obavestio članove Odbora za evrointegracije da će sednica na tu temu biti održana 28. decembra.

Dačić je rekao da je važno što će prvi put od kada se objavljuje Izveštaj EК o napretku Srbije on biti predstavljen poslanicima na sednici na kojoj će biti prilika za otvorenu diskusiju, a potom i za usvajanje zaključaka, saopštila je Skupština Srbije.

Mislim da ćemo time značajno doprineti da proces pridruživanja EU ima opšti društveni karakter, dodao je Dačić, uz ocenu da je opredeljenje Srbije za članstvo u Evropskoj uniji nesumnjivo, da je to strateški cilj i glavni spoljnopolitički prioritet Vlade i da, shodno tome, treba pažljivo primiti k znanju Izveštaj nadležnih institucija EU, ne samo EK, već i drugih izveštaja o kojima će se raspravljati.

Dačić je izrazio zadovoljstvo što je sa predsednikom Srbije, predsednicom Vlade i ministrima nadležnim iz ove oblasti postignut dogovor da javne rasprave budu praksa u narednom periodu.

Članove Odbora za evrointegracije Dačić je obavestio i da je za 26. decembar sazvao Drugu posebnu sednicu Narodne skupštine, koja će biti posvećena razmatranju Izveštaja o radu nezavisnih institucija.

Na dnevnom redu su izveštaji Zaštitnika građana, Izveštaj o sprovođenju Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i Zakona o zaštiti podataka, kao i o redovni godišnji izveštaji Poverenika za zaštitu ravnopravnosti i Državne revizorske institucije.

Dačić je dodao da se dogovorio da u utorak obavi telefonski razgovor sa predsednikom spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Dejvidom Mekalisterom, kako bi razmenili mišljenja o drugoj faza Međustranačkog dijaloga, koji je dogovoren sa prethodnom predsednicom parlamenta Majom Gojković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari