Dačić o Kosovu: Važno da ne bude incidenata, ali ne isključujem mogućnost da njih dođe ako ne bude razuma 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Svi znaju ko može da bude generator incidenata na Kosovu, a međunarodna zajednica je ta koja može da ih spreči, izjavio je večeras ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i poručio da neće tako lako proći da se specijalne kosovske jedince pojave na severu da naplaćuju kazne Srbima zbog tablica.

Dačić je za TV Una naglasio da preregistracija vozila na RKS nije nužna, već se radi o isterivanju inata u odnosu na Srbe i međunarodne zajednice.

Prema rečima Dačića, moguće je da se sve radi u dogovoru sa moćnim zemljama međunarodne zajednice, ili Kosovo to čini jer su miljenici međunarodne zajednice pa im se učinilo da su oni ti koji postavljaju uslove.

Mislim da ima i jednog i drugog. Svesni su predstavnici međunarodne zajednice da je Kurti prevršio svaku meru i da preti da ugrozi regionalni mir i stabilnost, naveo je Dačić.

Dačić je rekao da su na sednici Vlade Srbije i Saveta za nacionalnu bezbednost donete odluke da Srbija mora da vodi računa o ljudima koji su napustili kosovske institucije, suspendovani su ili će biti otpušteni, pa sada više nemaju prihode.

Važno da ne bude incidenata, ali ne isključujem mogućnost da njih dođe ako ne bude razuma, rekao je Dačić.

Dačić je ocenio da je rat u Ukrajini relativno dalek, iako je blizu po politčkim konsekvencama.

Ne bi uklonili pritiske kada je reč o Kosovu i da uvedemo sankcije Rusiji, rekao je Dačić i naglasio da nam ni ono što govore Ukrajina i Rusija u ovom sukobu nije uvek po volji, „ali sve u životu je balans“.

Gledate šta je vaš interes i koliko možete. Računaju se glasovi i tu imamo problem, jer ako ne vodimo računa o tome kako glasamo izgubićemo podršku ne samo Rusije, već i Kine, naveo je Dačić.

On je ponovio svoj stari stav da bi Kosovo trebalo podeliti na srpki i albanski deo, ukazujući da će ga zbog toga napasti „i naši i njihovi“.

Ali bez obzira na to, nema sumnje da će Srbija braniti svoj nacionalni interes, teritorijalni ingeritet i suverenitet, rekao je Dačić i dodao da se Srbija neće odreći prava da se bori za Kosovo.

Mi želimo dijalog i tražimo rešenje, ali ne mora svaki predlog da bude prihvaćen, kazao je Dačić i naglasio da neće moći da prođe tako lako da se specijalne kosovske jedinice pojave na severu da naplaćuju kazne za regisratske tablice.

Srbija ne igra dvostruke igre, mi volimo Republiku Srpsku, ali poštujemo integritet Bosne i Hercegovine, rekao je Dačić.

Ideja Evropske unije je dobra, jer može da bude bensedin na secesionizam, nacionalizam i separatizam na Balkanu, ocenio je Dačić i naglasio da u Uniji postoji strah da bi im zemlje Balkana, ako ih prime, pravile problem „iznutra“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari