Dačić o referendumu: Trudili smo se da ne bude baš da sudska vlast sama sebe bira 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Predsednik skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je savetodavno telo Saveta Evrope, Venecijanska komisija, smatralo da predložene ustavne promene u oblasti pravosuđa ostavljaju uticaj parlamenta na izbor sudija i tužilaca, ali da su dali saglasnost na konačnu verziju tog akta.

„Mi smo se trudili da bude što veći uticaj (skupštine Srbije). Ne uticaj, nego u smislu neke kontrole da sudska vlast ne bude da sama sebe baš bira“, rekao je Dačić za televiziju B92.

On je naglasio da su za predložene promene dobili saglasnost i Venecijanske komisije, ali i udruženja sudija i tužilaca u Srbiji.

Objasnio je i da se ustavne promene odnose samo na oblast koja obuhvata izbor sudija i tužilaca, koje će, prema njegovim rečima, umesto skupštine Srbije, od sada birati Visoki savet sudstva i Visoki savet tužilaca.

Visoki savet sudstva će činiti četiri istaknuta pravnika koje bira Skupština, predsednika Vrhovnog suda kog takođe bira skupština, kao i šest sudija koji se biraju međusobno.

Kada je u pitanju Visoki savet tužilaca, Dačić je rekao da će njega činiti četiri istaknuta pravnika koje bira skupština, kao i Vrhovni javni tužilac i ministar pravde koje takođe bira parlament, dok će ostalih pet članova činiti javni tužioci.

Referendum o ustavnim promenama u oblasti pravosuđa biće održan 16. januara 2022. godine.

Odluka o zajedničkom nastupu SNS i SPS zavisiće od istraživanja reakcije birača

Odluka o tome da li će Srpska napredna stranka (SNS) i Socijalistička partija Srbije (SPS) imati zajedničke liste za parlamentarne i lokalne izbore, najavljene za april 2022. godine, zavisiće od toga šta istraživanja budu pokazala kao bolju opciju, izjavio je danas predsednik SPS Ivica Dačić.

„To nije sad stvar šta mislimo mi političari, ovde je sada stvar šta oni koji se bave analitikom misle da je bolje i šta istraživanja pokazuju. Kako birači bolje reaguju, birači SNS, birači SPS, i tako dalje,… Da li da se nastupi sa jednom listom, zajedničkom, pošto imamo već zajedničkog predsedničkog kandidata, ili da idemo sa odvojenim listama za parlamentarne i lokalne izbore“, rekao je Dačić u emisiji „Fokus“ na televiziji B92.

Dodao je da je u utorak razgovarao sa predsednikom SNS Aleksandrom Vučićem i da su se dogovorili da tokom sledeće nedelje „vide šta je bolje“.

„Nema tu nikakvih političkih pitanja ili problema, ima samo pitanje što boljeg rezultata“, istakao je Dačić.

Kada je u pitanju zajednički predsednički kandidat ispred SNS i SPS, Dačić kaže da bi većim brojem kandidata sami sebi snižavali broj glasova u prvom krugu predsedničkih izbora i istakao da je „bitna pobeda u prvom krugu“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari