Dačić: Očekujem nastavak povlačenja priznanja 1Foto: EPA/ MAXIM SHIPENKOV

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da očekuje da se nastavi proces povlačenja priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije brojnih zemalja.

Na marginama sednice Ministarskog saveta zemalja Frankofonije u Parizu ministar, Dačić je razgovarao sa predstavnicima zemalja koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije i sa kojima su učvršćeni ti stavovi, ali i sa predstavnicima drugih zemalja koje su spremne da preispitaju svoje stavove.

„Razgovarao sam sa ministrima niza zemalja koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije i od njih sam dobio uveravanja da će ostati pri svom stavu“, rekao je Dačić.

Razgovarao sam i sa ministrima zemalja koje preispituju svoje stavove u vezi za odlukom njihovih administracija koje su ranije priznale tzv. Kosovo, ali te informacije ćemo, kako je rekao, sačuvati za naše potrebe da bi smo onemogućili da druga strana radi u kontra smeru.

Naročito posle onoga što se dešava u Kataloniji, sada mnogi uviđaju da „Kosovo ne može biti sui generis, odnosno slučaj za sebe, već da to postaje jedan presedan na koji se sada svi pozivaju, što može ugroziti teritorijalni integritet niza zemalja širom sveta“, rekao je Dačić.

On je dodao da će i u narednim mesecima nastaviti kontakte na tu temu.

Dačić je istakao da je Međunarodna organizacija Frankofonije za Srbiju veoma važna, jer su njeni sastanci prilika za bilateralne susrete i učvršćivanje međunarodne spoljnopolitičke pozicije Srbije.

„U tom smislu sam iskoristio ovaj ministarski savet da razgovaram sa svojim kolegama ministrima o temama koje su za nas značajne, a najznačajnija je svakako tema Kosova, rekao je Dačić.

Sledeće godine biće održan samit Frankofonije u Jermeniji, a očekuje se da će na njemu biti raspravljano o punopravnom članstvu Srbije u toj organizaciji, navodi se u saopštenju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari