Dačić: Odnos SAD prema Srbiji se promenio, bez Vašingtona nije moguće rešenje po pitanju Kosova 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je njegov utisak posle posete Vašingtonu da se u SAD „veoma promenila atmosfera i odnos prema Srbiji u odnosu na protekle godine“ i istakao da bez dobrih odnosa sa tom državom nije moguće doći do rešenja po pitanju Kosova.

„Danas se vidi da postoji mnogo više razumevanja za poziciju Srbije, za to šta su problemi i vidjenje Srbije. Može se reći da možemo da gradimo osnove za strateško partnerstvo“, rekao je Dačić na TV Pink. Šef srpske diplomatije je dodao da je to važno jer je „nemoguće razmišljati o načinu i mogućnosti da se dodje do nekog političkog rešenja bez takvih odnosa sa SAD“.

U Briselu i Vašingtonu nagovešteno mu je, dodaje, da je to posledica odgovornog odnosa predsednika Srbije Aleksandra Vučića prema najvažnijim pitanjima.

Dačić je ponovio da je američki stav da se o preuzetim obavezama ne diskutuje.

„Čuo sam od medjunarodnih pregovarača da su nezadovoljni (Aljbinom) Kurtijem, prvo jer odbija da formira ZSO, drugo, apsolutno je arogantan i traži da pre nego što se bilo šta potpiše dalje da pet zemalja u EU koje nisu priznale Kosovo to urade i da mu se kaže kad će da prihvate aplikaciju Kosova za članstvo u EU i u NATO“, rekao je Dačić.

U gostovanju na tv Pink je kazao i da su zemlje Kvinte, osim Velike Britanije, preporučile svim drugim zemljama da se suzdrže od prijema Kosova u Savet Evrope dok se ne vidi dalji razvoj situacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.