Dačić: Opozicija tražila ukidanje nosioca liste na izborima, moglo je da bude prihvaćeno 1Foto: FoNet/ Milica Vućković

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je opozicija na međustranačkom dijalogu oko poboljšanja izbornih uslova sa posredovanjem evroparlamentaraca, tražila da se ukine nosilac liste na izborima, uz obrazloženje da to „nije demokratska tekovina“.

„Nosilac liste je neko koga stranka odredi da bude zaštitno ime cele te kampanje. To ne mora da bude predsednik stranke“, rekao je Dačić za televiziju Hepi.

On je dodao da je nosilac liste zakonska kategorija, jer su političke partije želele da imaju personalnu identifikaciju zbog toga što postoji nekoliko stotina stranaka.

„Lako je da neko kaže Srpska napredna stranka (SNS) ili Socijalistička partija Srbije (SPS), znaju ljudi ko su te stranke. Ali hajde sada da budemo iskreni, kako se zovu ove druge stranke i kako im se zovu lideri? I oni sad neće nosioca liste“, kazao je Dačić.

Prema njegovim rečima, taj predlog opozicije je i mogao da bude prihvaćen, ali je ocenio „da svako pametan zna da u nazivu liste možeš da napišeš šta hoćeš“.

Opozicija je ranije tražila da u nazivu liste može biti samo neko ko je „kandidat sa te liste, kao i da nosilac izborne liste može biti samo neko od kandidata sa te izborne liste“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari