Dačić posle sastanka s ministrom Švedske: Srbija za evropski put i rešenje u dijalogu s Prištinom 1Foto: BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

Ministar spoljnjih poslova Srbije, Ivica Dačić, izjavio je danas da je Beograd „jasno opredeljen“ za evropski put i da traži konstruktivno rešenje u dijalogu s Prištinom.

Dačić je na zajedničkoj konferenciji za novinare s gostom, svojim švedskim kolegom Tobijasom Bilstremom, najavio da će vlasti u Srbiji nastaviti sprovođenje reformi potrebnih za članstvo u EU.

On je istakao da je sprovođenje tih reformi u interesu svih, te da se one odnose na razne oblasti, uključujući vladavinu prava i medijske slobode.

Dačić je podsetio da je danas deset godina od potpisivanja Briselskog sporazuma s Kosovom i da je prva tačka tog dokumenta – formiranje Zajednica srpskih opština (ZSO) i dalje „pod velikim znakom pitanja“.

Kazao je da je važno da svi u EU i svetu razumeju zašto Beograd traži da ZSO bude formirana, pre implentacije dogovorenog u Briselu i Ohrodu.

„Ne želimo da uđemo ponovo u period neizvesnosti da se opet godinama čeka na formiranje ZSO“, kazao je on.

Rekao je da su odnosi Srbije i Švedske dobri i da će biti „sve bolji i bolji“.

Zahvalio je Švedskoj za razvojnu pomoć Srbiji i izrazio želju da srpska dijaspora u toj zemlji bude „most saradnje“.

Upitan o neuvođenju sankcija Rusiji od strane Srbije, Dačić je odgovorio da je tu centralno pitanje dijalog s Prištinom kao i pitanje nerešenog statusta Kosova, te dodao da to nameće Beogradu da brine o zaštiti državnih i nacionalnih interesa.

Podsetio je da se Srbija u poltičkom delu jasno opredelila o teritorijalnom integritetu Ukrajine, a nije o sankcijama Rusiji.

Bilstrem je kazao da „Srbija pripada EU“, i da „nema alterativu“, te izrazi uverenje da će se politički zvaničnici u Beogradu držati tog puta.

Kazao je da je s Dačićem razgovarao o evropskim itnegracijanma, regionalnim pitanjima i „normalizaciji odnosa Beograda i Prišptine“.

Bilsterm koji je prethodno u Beogradu razgvarao s predsenikom Srbije, Aleksandrom Vučićem, kazao je da mu je čestitao zbog „istorijskog sporazuma“ iz Ohrida, uz posredovanje EU s kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

Bilsterm je ponovio da taj sporzum treba u potpunosti da bude implemetiran.

Kazao je da je važno da se Srbija u vezi s Rusijom zbog njene agresije na Ukrajinu, uskladi s politikom EU prema Moskvi: „Bilo bi važno da Srbija uskladi svoju spoljnu poltiku sa EU po pitanu sankcija“.

Rekao je da je ruska invazija na Ukrajinu iz temelja promenila bezbednost Evrope i da EU očekuje od partnera da se usklade u vezi s Rusijom.

Naveo je da su zemlje Zapadnog Balkana partneri EU u, kako je naveo, zajedničkim zalaganjima da se Evropa održi kao stabilna i prosperitetna.

Ponovio je da švedsko predsedavanja Savetom EU u prvoj ove polovini godine „drži Zapadni Balkan visoko na EU agendi“ i da je Beograd prva stanica u njegovoj poseti regionu, tokom koje će otići u četiri od šest zemalja tog regiona.

Podsetio je i da je EU najveći donator, trgovinski partner i investitor Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari