Portparol Vlade Kosova: Dačić ozbiljno prekršio Ohridski sporazum 1Foto: Printscreen/ Ekonomiaonline

Portparol Vlade Kosova Perparim Krieziu izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da najava da je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić otputovao u Strazbur kako bi sprečio članstvo Kosova u Savetu Evrope predstavlja „ozbiljno kršenje člana 4“ sporazuma dva lidera iz Ohrida.

Krieziu je podsetio da taj član kaže da strane neće sprečavati jedna drugu da uđu u bilo koju međunarodnu organizaciju, ukazavši da je 27 zemalja Evropske unije podržalo Sporazum i da su sve te države i članice Saveta Evrope.

„Oni zajedno čine većinu zemalja članica Saveta Evrope. Dakle, sve se dešava pred njihovim očima. Srbija se stalno javno izjašnjava o članovima koje neće primeniti, dok Kosovo stalno govori o potrebi pune primene sporazuma. Kosovo ostaje jedina konstruktivna strana, pre sastanaka, tokom pregovora i nakon usaglašavanja sporazuma“, naveo je Krieziu.

Portparol Vlade Kosova za RSE je rekao kako bi međunarodni partneri, posebno Francuska, Nemačka, Italija i SAD, kao glavni pobornici Osnovnog sporazuma iz Ohrida, trebalo da osude ponašanje Srbije.

Srbija, prema njegovim rečima, nastavlja sa starom pričom neprestanog kršenja dogovorenih sporazuma.

„Nastavlja da dokazuje da ona nije strana koja poštuje principe dobre vere, a da istovremeno vređa i ignoriše angažman međunarodne zajednice postizanju i sprovođenju sporazuma“, rekao je Krieziu.

Sporazum o normalizaciji odnosa, čiju primenu su Beograd i Priština prihvatili u martu ove godine, predviđa da Srbija neće blokirati učlanjenje Kosova u međunarodne organizacije. Garant ovog sporazuma je EU, a dobio je i podršku Sjedinjenih Država.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari