Dačić: Kurtijev cilj je Kosovo bez Srba 1foto: MSP

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da krajnji cilj kosovskog premijera Aljbina Kurtija nije da formira Zajednicu srpskih opština (ZSO), već da Srba više nema na Kosovu.

„Oni bi najviše voleli da to mogu da učine nekom vrstom brze intervencije i blickriga, ali svima je jasno da Srbija to nikad neće dozvoliti“, rekao je Dačić na TV Prva.

On je rekao da je suštinsko zalaganje Beograda da se izbori za to da „ZSO počinje da dobija neke svoje konture“, istakavši „prvo ZSO pa sve ostalo“.

Upitan da li će Kurti nakon 2. maja, kada će u Briselu imati sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ispuniti potpisano, Dačić je odgovorio da „misli da neće sigurno odmah i da će to biti mukotrpan proces“.

On je rekao da će „biti sigurno još milion različitih problema“.

Govoreći o lokalnim izborima koji će u nedelju biti održaniu četiri opštine na severu na Kosovu, Dačić je ocenio da je suština tih izbora „da se opet pojave neki problemi i da se dobije neka nelegitimna vlast izabrana na tim izborima na kojima Srbi nisu učestvovali, da Albanci budu na čelu srpskih opština“.

On je rekao da na Kosovu „ponovo počinju da se javljaju jednostrani akti, incidenti, bezbednosna situacija je izuzetno komplikovana, Srbi su izuzetno nezadovoljni“.

„Pripremaju se izbori na kojima se od početka znalo da Srbi neće da učestvuju“, rekao je on.

„Međunarodna zajednica mora da pokaže da zaista hoće da izvrši pritisak na Kurtija, jer su oni svih ovih godina samo klimali glavom i govorili da nemaju mogućnosti da utiču. Očigledno je da nisu hteli da utiču“, rekao je on.

On je rekao i da Beograd nije protiv vizne liberalizacije za građane Kosova, ali je naveo da je odabran trenutaka kada to izgleda kao neka nagrada za nešto, a ništa nisu ispunili.

Dačić je, govoreći o Briselskom sporazumu, naveo da je „velika vrednost te ideje zato što je to neko naše najveće dostignuće u političkom smislu te reči posle 1999. godine i Rezolucije 1244“.

„To je jedino što smo u opipljivom smislu dobili za naš narod na Kosovu i Metohiju“, rekao je Dačić.

Dačić je rekao da je „Srbija od faktora koji je bio označavan kao uzrok svih problema postala faktor rešavanja tih problema“.

„Izmenili smo svoju spoljnopolitičku poziciju. Mislim da je ona danas mnogo jača. Promenjen je i broj zemalja koji priznaju ili ne priznaju Kosovo. Savet Evrope je možda jedina organizacija gde oni mogu da uđu i pored toga što smo mi protiv“, rekao je Dačić.

On je rekao da je Srbija umnogome promenila svoju poziciju i dobila na vremenu, ali je ocenio da situacija nije laka jer smo pregovore prebacili u Brisel.

Dačić je, govoreći o eventualnom prijemu Kosova u Savet Evrope, naveo da se nikada nije desilo „da nešto što nije država bude primljeno u Save Evrope“ i istakao da se time stvaraju presedani.

Upitan o tome kakav će biti odnos Srbije prema Savetu Evrope ukoliko Kosovo bude primljeno u tu organizaciju, Dačić je naveo da Srbija ne može da izađe iz Saveta Evrope zato što je Kosovo primljeno, ali je da to govori o tome koliko te institucije gube svoj smisao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari