Ivica DacicFoto: FoNet/ Zoran Mrda

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić najavio je danas da će ispred Socijalističke partije Srbije (SPS), čiji je lider, tražiti da 22. oktobar, dan kada je 1912. srpska vojska pobedila tursku u Kumanovskoj bitki, bude proglašen državnim praznikom. 

Dačić je u skupštini Srbije, na otvaranju izložbe o Prvom balkanskom ratu kazao da je 22. oktobar 1912. godine „jedan od najvećih datuma u našoj istoriji, dan kada smo oslobodili Kosovo i Metohiju i posle vekova okupacije ponovo ga priključili državi Srbiji“.

„I naši preci koji su ratovali i ginuli na Kumanovu išli su u tu bitku sa pokličem ‘Kumanovo za Kosovo’, zato što su to bili dani kada smo vraćali ono što smo izgubili 1389. godine“, naveo je predsednik parlamenta a preneo njegov kabinet.

Dodao je da mladi danas moraju saznati šta se dogodilo kod Kumanova 1912. godine.

„Iz nekih razloga kao da smo skrivali od sebe ovaj veliki dan, kao da smo se stideli svoje slavne prošlosti. Mi ne možemo do kraja da objasnimo zašto i danas branimo Kosovo i Metohiju svim silama, ako ne znamo šta je bila Kumanovska bitka, šta je bio Prvi balkanski rat i zašto su oni ugaoni kamen naše moderne istorije“, rekao je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari