Dačić razgovarao sa komesarkom EU za unutrašnje poslove Ilvom Johanson 1Foto: MSP

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić razgovarao je danas sa komesarkom Evropske unije za unutrašnje poslove Ilvom Johanson i predstavio joj korake koje je Srbija preduzela u pravcu daljeg usaglašavanja sa viznim režimom EU.

Naglasio je da su već učinjeni koraci u tom pravcu uvođenjem viznog režima za pojedine treće zemlje čiji su građani zloupotrebljavali bezvizni režim sa Srbijom, a potom iregularno odlazili u EU, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Dačić je istakao da je Srbija pouzdan partner po pitanju migracija i naglasio našu spremnost da nastavi tesno da sarađuje sa EU u ovoj oblasti.

On je preneo želju Srbije da bude deo zajedničke politike EU u delu koji se tiče pitanja vizne politike, migracija, bezbednosti i vladavine prava.

Johanson je izrazila zahvalnost na brzoj reakciji Srbije po pitanju usaglašavanja vizne politike Srbije sa viznom politikom EU, što je dovelo do značajnog smanjenja iregularnih migracija u EU.

Ona je izrazila zahvalnost i na posvećenosti Srbije u rešavanju ovih pitanja i saradnji, i istakla da očekuje nastavak daljeg usaglašavanja sa viznom politikom EU.

Komesarka Johanson je istakla da je EU posvećena jačanju partnerstva sa Srbijom, posebno u oblasti migracija i vizne politike i predložila saradnju i ponudila pomoć i ekspertizu EU u oblasti povratka iregularnih migranata u zemlje porekla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari