Dačić razgovarao sa Šmitom o političkoj situaciji u regionu i napretku ka EU 1Foto: FoNet/Božana Pavlica

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić i visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Kristijan Šmit danas su razmenili mišljenja o političkoj situaciji u regionu, sa naglaskom na napretku zemalja Zapadnog Balkana prema Evropskoj uniji.

Na sastanku u Beogradu Dačić je rekao da Srbija pridaje veliki značaj odnosima sa BiH, kao važnim susedom i spoljnopolitičkim partnerom sa kojim ima veoma razvijenu saradnju u svim domenima, saopštila je Skupštine Srbije.

Naveo je da Srbija poštuje integritet i celovitost BiH i dodao da je „od velikog značaja balansiran pristup i puno razumevanje svih aspekata odnosa naroda“ u toj zemlji, navodi se u saopštenju.

Šmit je rekao da je funkcionalnost Bosne i Hercegovine neophodan faktor kako bi bio dosegnut nivo na kojem joj više neće biti potrebna medjunarodna pomoć, što je ključno i za napredak te zemlje ka EU, piše u saopštenju.

Kako se navodi, Šmit je izrazio podršku inicijativama usmerenim ka regionalnoj saradnji na Zapadnom Balkanu, što predstavlja korak napred na putu ka EU, gde region, prema njegovom mišljenju, i pripada.

Dačić je izrazio uverenje da Srbija i BiH mogu neuporedivo brže da razvijaju svoje ekonomske veze i odnose, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari