Dačić se upisao u Knjigu žalosti u Ambasadi SAD povodom smrti Kisindžera 1Foto: EPA-EFE/ OMER MESSINGER

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić upisao se danas u Beogradu u Knjigu žalosti u Ambasadi SAD, otvorenu povodom smrti bivšeg državnog sekretara Henrija Kisindžera.

Dačić je naveo da „izražava najdublje saučešće i saosećanje sa porodicom, vladom i američkim narodom“ i dodao da će svet pamtiti Kisindžera kao istaknutog državnika, političara i vrsnog diplomatu, koji je vizijom i delima ostavio neizbrisiv trag u diplomatiji, spoljnoj politici i međunarodnim odnosima u turbulentnim vremenima istorije, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

„Britki um, pragmatičnost i duboko razumevanje složenih, globalnih političkih okolnosti gospodina Kisindžera, kao i njegov vizionarski pristup, ostaće vodilja sadašnjoj i budućim generacijama političara i inspiracija za građenje boljih odnosa i prosperitetnije budućnosti svih zemalja i naroda širom sveta“, napisao je Dačić.

Kisindžer, državni sekretar SAD od 1973. do 1977. i savetnik predsednika za nacionalnu bezbednost od 1969. do 1975. godine, u administracijama Ričarda Niksona i Džeralda Forda, umro je 29. novembra u 101. godini.

Imao je važnu ulogu u spoljnoj politici SAD od 1969. do 1977. godine, kada je bio zaslužan za politiku popuštanja prema Sovjetskom Savezu i za normalizaciju odnosa sa Kinom. Nobelovu nagradu za mir za 1973. godinu dobio je za ulogu u mirovnim pregovorima koji su doveli do okončanja rata u Vijetnamu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je prošle nedelje povodom smrti Kisindžera da je on bio državnik čija se reč sa uvažavanjem slušala i na Istoku i na Zapadu i da je njegov politički legat danas potrebniji svetu nego ikada pre.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari