Dačić: Socijalisti na početku 21. veka bili otpisani, ali nisu iskorenjeni 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio je danas da su na početku 21. veka socijalisti bili otpisani, izloženi progonima, klevetama, pripisavane su im sve nevolje naroda i države, ali, kako je rekao, na žalost neprijatelja, nisu iskorenjeni.

„Mi srpski socijalisti 21. veka stojimo postojano na stazi koju su utabali najbolji ljudi našeg roda“, rekao je Dačić na desetom kongresu SPS na kom se biraju organi te stranke.

On je kazao da nijedna politička partija u Srbiji nema političko nasleđe kakvo imaju socijalisti, te iskustvo i posvećene ljude da obave svaki zadatak.

„Socijalisti su najstariji politički brend“, ocenio je Dačić i istakao da je SPS osnovana pre 28 godina, ali da njeni koreni sežu od pre sto godina osnivanjem komunisticke partije.

Dačić je kazao da je ta stranka „sidro koje Srbiju drži u sigurnoj luci“.

„Ako je Srbija brod, SPS je sidro, ono bez kojeg se ne kreće ni na jedan put i koji garantuje da ne možemo da odlutamo iz sigurne luke“, rekao je Dačić.

On je dodao da su socijalisti stabilizator, „državotvorna stranka uvek spremna da radi za svoj narod i svoju zemlju“.

Dačić je kazao da se bore za demokratski i moderni socijalizam u kojem se poštuju političke slobode, tržišna privreda i ravnopravna raspodela bogatstva“.

Govoreci o koaliciji sa Srpskom naprednom strankom (SNS), on je kazao da je ubeđen u ispravnost te koalicije koja se zasniva na dva principa – odbrani državnih interesa i stabilnoj ekonomiji.

On je poručio članovima, koji su ga danas kao jedinog kandidata izabrali ponovo za predsednika stranke, da ga „ne biraju zbog njegovih političkih ambicija, nego ako misle da je koristan za partiju“.

„Ali, ako me birate, onda morate i da me slušate. To je valjda normalno“, rekao je Dačić.

Dačić je upozorio da toj stranci nije pretnja opozicija, nego „mangupi u našim redovima“.

„Ne preti nama opozicija, ne možete da se osvrnete na svakog komarca koji vas ujede. Ali moramo da eliminišemo mangupe u našim redovima da bi partija bila bolja“, rekao je Dačić.

Na kongresu je govorio i premijer Grčke Aleksis Cipras koji je kazao da prisustvuje kao prijatelj, predstavnik političke partije Siriza, ali i kao predstavnik naroda koji je „Srbe uvek smatrao prijateljskim i više vekova nije dozvoljavao srpskom narodu da stoji sam, nego mu pomagao u teškim trenucima“.

„Uvek smo bili na istoj strani, suprotstavljali se fašizmu i borili za slobodu, ravnopravnost i pravdu. Uvek imajte na umu da smo tokom teških vremena, i kada su velike sule poželele da izoluju Srbiju i tokom bombardivanja, mi bili tu kada ste pokušavali da je odbranite, a onda i da je ponovo izgradite“, rekao je Cipras.

On je dodao da Grčka i Srbija nastavljaju da podižu mostove, a ne zidove i da saradjuju.

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izrazio je zahvalnost Srbiji za podršku koja je, prema njegovim rečima, „najkonkretnija i najbolja“ od kada postoji Republika Srpska.

„Raspad bivše zemlje nije bio pravedan za nas. Mi smo u BiH zato što moramo, a ne želimo. Izloženi smo pritiscima međunarodnog faktora koji je devastirao Dejtonski sporazum i u stalnoj smo borbi da očuvamo ono što smo stekli tim sprazumom. Ostajemo posvećeni stabilnosti i miru. Republika Srpska ne traži više od onoga što je garantovano ustavom i zato nam je podrška Srbije veoma važna“, rekao je Dodik.

Deseti Kongres SPS održan je pod sloganom „Mi stojimo postojano“, a počeo je intoniranjem himne Srbije i Internacionale.

Govorili su predstavnici doplomatskog kora, predstavnici sindikata, bivši član Predsedništva Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije Borisav Jović i bivši predsednik Srbije Milan Milutinović, lider Saveza vojvodjanskih Mađara Ištvan Pastor i dugogodišnji koalicioni partner, lider Jedinstvene Srbije, Dragan Marković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari