Dačić: Spremni smo za saradnju sa SNS 1Foto: Beta/Milan Obradović

Spremni smo da nastavimo koaliciju sa Srpskom naprednom strankom, izjavio je večeras ministar spoljnih poslova Srbije i lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić, koji dodaje da socijalisti nikada nisu rušili vlast u kojoj su i da je „budalaština“ da bilo ko iz SPS učestvuje u nasilnim demonstracijama.

Spremni smo da nastavimo koaliciju sa SNS i Vučićem, ali to je naravno pitanje na koje odgovor treba da daju oni. Imaćemo razgovore u ponedeljak, ja ne znam ko sve šta priča, ali gotovo da nema dana za ovih osam godina da on i ja nismo razgovarali, rekao je Dačić u emisiji „Usijanje“ na Kurir TV.

Sve odluke donosimo zajedno i ostvarili smo odličnu saradnju, rekao je Dačić, napominjući da je prošli put Vučić predložio da on bude šef diplomatije, a da mu sada ništa neće tražiti. Postoji većina, mi smo izrazili spremnost da zajedno radimo sa Vučićem.

On će odrediti mandatara, a onda će se voditi razgovori, istakao je on. Govoreći o demonstracijama u Beogradu, Dačić je naveo da svako ko učestvuje na njima ne radi samo protiv Aleksandra Vučića, nego i protiv SPS.

Ako Vučić odluči da im socijalisti nisu potrebni u vlasti, to je sasvim drugo pitanje, ali ako SPS promeni svoju politiku i napada Vučića, ja u tome neću da učestvujem, rekao je Dačić, koji navodi da će socijalisti, u slučaju da budu u opoziciji, kao državotvorna stranka uvek podržavati rešenja od nacionalnog interesa za Srbiju.

Mi izdajnici niad nismo bili, predočio je Dačić i naglasio da se SPS nikad ne bi vodio logikom „Jeremića, Đilasa i Obradovića“, koji su tražili da se stranci mešaju u unutrašnja pitanja zemlje.

Pristup i logika ako je što gore za državu i narod, to je bolje za opoziciju, mi se nikada tako nećemo ponašati, rekao je on i podsetio na ponašanje socijalista kada su bili opozicija posle 2000. godine, odosno kada su podržavali manjinsku vladu Vojislava Koštunice.

Ovde sada za formiranje vlade nije bitno pitanje matematike, rekao je Dačić, odnosno nije bitno da se napravi neka koalicija ili ne, već je potrebno da postoji državno i nacionalno jedinstvo oko važnih državnih i nacionalnih pitanja.

Ne samo kovid 19, već i problemi u odnosima sa Prištinom, pritisci koji će sigurno uslediti da Srbija pristane na nešto što bi bilo niže od onoga što smo mi definisali kao crvenu liniju i što nije zaštita naših državnih i nacionalnih interesa, smatra Dačić.

Dačić je rekao da su odnosi sa zemljama u regionu opterećeni raznim napadima na Srbiju i optužbama na račun srpskog naroda, pa postoji potreba snalaženja u jednom novom svetskom poretku, koji se svakako gradi.

Dačić je rekao da razume potrebu da se dođe do kompromisa po pitanju Kosova, ali navodi da druga strana ne nudi nikakav kompromis, dok mu se čini da Evropljani smatraju da bi Srbija trebalo da prizna Kosovo.

Dobićete ZSO ili nekakvu autonomiju za Srbe i šta hoćete više, to nam kažu Evropljani, ilustrovao je on. Srbija hoće kompromis, ali ako ništa ne nudite za taj kompromis, onda taj razgovor nema svrhe, napomenuo je Dačić.

Mi ne možemo da ne idemo na razgovore u Brisel, ali važno je da je Srbija vratila pitanje Kosova na dnevni red, a ranije se o tome nije moglo ni razgovarati, istakao je šef diplomatije.

Danas se Kosovom bavi Bela kuća jer problem nije rešen, a nije rešen zato što se mi nismo predali, konstatovao je Dačić.

Dačić veruje i da su demonstracije u Beogradu kao neposredan povodom imale koronu, ali to je bio „skup ekstremista, kojima je cilj bio sukob, napadi na policiju, institucije i novinare“ i kako bi se Vučiću poslale poruku da mogu da ga destabilizuju.

Zorana Mihajlović je izjavila da se nova vlada neće se praviti prema tome da li lider SPS Ivica Dačić, ili bilo ko drugi, hoće ili neće da bude njen deo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari