Dačić: SPS životno vezana za RS jer je Milošević potpisao Dejtonski sporazum 1foto: FoNet/Milica Vučković

Predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio je danas da je SPS „životno“ povezana sa Republikom Srpskom, imajući u vidu da je bivši predsednik te stranke Slobodan Milošević kao garant potpisao Dejtonski sporazum.

Socijalistička partija Srbije potpisala je danas Sporazum o razumevanju, razmeni iskustava i saradnji sa delegacijom Narodne partije Srpske, parlametarnom strankom iz Republike Srpske.

„Životno smo zainteresovani za jačanje naših odnosa sa RS“, rekao je Dačić na konferenciji za novinare nakon potpisivanja sporazuma u centrali SPS u Beogradu.

Dačić je istakao da dve partije imaju zajedničke interese kao što su očuvanje Kosova kao dela Srbije, održavanje Dejtonskog sporazuma i razvitka RS.

Komentarišući navode nekih opozicionih stranaka da vladajuće partije dovode građane RS i daju im državljanstvo Srbije kako bi glasali na predstojećim izborima, Dačić je naveo da opozicija omalovažava ljude i plaši se posledica svoje politike.

„Ako neko govori da je RS genocidna, da je nastala na osnovu genocida u Srebrenici, onda ne može da očekuje glasove“, kazao je on.

Dačić je podsetio da je zakonom uređno da svi Srbi koji ne žive u „matici“ imaju pravo na srpsko državljanstvo.

Predsednik Narodne partije Srpske Darko Banjac izjavio je da je RS na udaru u okviru Bosne i Hercegovine i da je za nju Srbija „jedini i glavni oslonac“.

„Mi vidimo SPS kao jednu nit tih odnosa sa jasno izraženim stavovima politike Srbije koja ide u pravcu očuvanja RS“, ocenio je Banjac.

Dodao je da su Srbi iz Srbije i RS jedan narod koji mora da sarađuje u pravcu društvene, ekonomske i političke saradnje.

Govoreći o predstojećim izborima u Srbiji, Banjac je kazao da predsednik republike treba da bude Aleksandar Vučić, a premijer Ivica Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari