Dačić: Srbija šalje 1,5 miliona evra pomoći Turskoj i Siriji 1Foto: EPA-EFE/ERDEM SAHIN

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas u Briselu da će Srbija posle katastrofalnih zemljotresa u Turskoj i Siriji početkom februara, poslati dodatnu pomoć tim zemljama od ukupno 1,5 miliona evra.

Šef srpske diplomatije je na plenarnoj sednici u okviru donatorske konferencije rekao da je Srbija u prvim danima tragedije formirala operativni tim za koordinaciju humanitarne pomoći, kako bi pomogla narodu Turske i Sirije, piše na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Kako je istakao, Vlada Srbije je do sada uputila 2,8 miliona evra za Tursku i 2,98 miliona evra za Siriju, a sada će svakoj zemlji poslati dodatnu pomoć od po 750.000 evra.

„Delimo bol sa onima koji su izgubili svoje najmilije, a jasno je da naša solidarnost u izrazima pijeteta i saučešća nije dovoljna. Zbog toga je Vlada Srbije izdvojila dodatna sredstva za dve zemlje od ukupno 1,5 miliona evra, po 750.000 evra za svaku“, istakao je Dačić.

On je pozdravio inicijativu Evropske unije i predsedavajuće Švedske o sazivanju donatorske konferencije i naveo da pomoć Srbije neće prestati sa ovom donacijom i da će podrška biti nastavljena.

„Ovakvi događaji nam služe kao podsetnik da samo zajedno možemo da pružimo adekvatne odgovore na globalne izazove. Evropsko jedinstvo je u ovim okolnostima veoma važno“, zaključio je šef srpske diplomatije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.