Dačić: Teško da će proći zahtev Srbije na sednici SB 1Foto: EPA-EFE/MARIO CRUZ

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da će Srbija večeras na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija tražiti poštovanje Rezolucije 1244, da se Kosovo demilitarizuje i da Kfor bude jedina oružana snaga, ali da ne veruje da će do toga doći.

Da li će do toga doći, teško, odavno je već poznato da neke velike sile ne poštuju politički multilateralizam, već idu ka unilateralnom, rekao je Dačić pred početak sednice Glavnog odbora Socijalističke partije Srbije u sedištu stranke.

Dačić je rekao da je formiranje vojske Kosova direktno kršenje Rezolucije 1244, da bi bilo logično da SB UN donese odluku o rasformiranju te organizacije, ali da to ne očekuje imajući u vidu različite političke stavove zemalja, ali da je važno da se vidi kakav stav imaju prema kršenju Rezolucije.

On je rekao i da je bitno da se takav postupak, formiranje vojske Kosova, osudi. Dačić je rekao i da Rezolucija 1244 jasno govori o demilitarizaciji Kosova, a da je formiranje vojske Kosova povratak na Oslobodilačku vojsku Kosova (OVK).

On je rekao i da će kao i do sada na SB UN govoriti predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji će izneti argumente Srbije, predstavnik UNMIK i predstavnik Kosova, koji neće imati zvaničnu državnu titulu i da će ovoga puta predsednik Kosova Hašim Tači biti oslovljavan sa gospodin. Dugo će se u Njujorku objavljivati gospodin Tači i gospođa (ambasadorka Kosova u UN) Fljora Čitaku. Daleko od državnih funkcija, rekao je Dačić.

On je dodao da se briselski dijalog ne može voditi u ovakvim uslovima i dodao da se dijalog vodi kod visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini koja na sastanke zove Vučića i Tačija, a da ostali predstavnici Kosova mogu da vode unutrašnji dijalog. O čemu da razgovaramo? Da razgovaramo o ukidanju taksi? To je smešno. Takse će prvo da se ukinu. Mi smo za dijalog, ali njima (Prištini) niko više ne valja, rekao je Dačić.

On je rekao i da je formiranje vojske Kosova doživelo osudu svih. Dačić je dodao i da niko nije osporio održavanje sednice SB UN, ali da su Velika Britanija, SAD, Francuska, Poljska i Holandija bile za zatvorenu sednicu, dok je šest zemalja tražilo otvorenu sednicu. On je rekao da zahtevi koje je formulisalo Kosovo, a među kojima je i ratna odšteta Srbije služe za unutrašnju upotrebu i da mogu da ih okače u hol.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari