Dačić u Briselu: Beograd podržava evropske aspiracije celog Zapadnog Balkana 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da Beograd podržava evropske aspiracije celog Zapadnog Balkana.

Što se tiče Srbije, ima mnogo prostora za ubrzanje procesa pridruživanja. Glavni impuls dolazi od nas samih i svesni smo da možemo brže, ali prostor za još veću efikasnost postoji i u okviru Evropske unije i njenog parlamenta, rekao je Dačić tokom samita predsednika parlamenata Zapadnog Balkana, održanog u Briselu.

Uveravam vas da smo otvoreni za još intenzivniju saradnju i svaki vid vaše podrške, jer imamo zajednički cilj, poručio je Dačić.

Uveliko smo u proceduri izmene Ustava, u delu o izboru nosilaca pravosudnih funkcija, što je jedan od važnijih reformskih koraka u ispunjavanju kriterijuma za članstvo u EU, rekao je Dačić i dodao da se uskoro očekuje tekst ustavnih amandmana, novo izjašnjavanje parlamenta i nakon toga referendum građana.

Dačić je izrazio uverenje da će Srbija u kratkom roku imati nova ustavna rešenja iz oblasti pravosuđa, „čime će biti okončan kompleksan reformski posao“.

Uz podršku grupe poslanika Evropskog parlamenta vodi se međupartijski dijalog o poboljšanju izbornih uslova, s obzirom da nas iduće godine očekuje novi izborni ciklus. Razgovori teku u demokratskoj atmosferi, u njima učestvuje veliki broj političkih organizacija i optimista sam da ćemo doći do rešenja koja će još više poboljšati demokratičnost i transparentnost izbornog procesa, izjavio je Dačić.

Predsednik Skupštine Kosova Glauf Konjufca je rekao da je, ukoliko sve zemlje Zapadnog Balkana ne uđu zajedno u EU, teško zamislivo da će ući zasebno.

Centrifugalne snage su moćne, a anti EU faktori su iz dana u dan sve jači. Nadajmo se da ćemo pronaći snagu da se svi nađemo u zajedničkoj porodici, kojoj pripadamo, izjavio je Konjufca.

Predsedavajući Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović je ocenio da BiH zaslužuje posebnu pažnju, „jer je bila na neki način preteća EU“.

Izetbegović je naveo da BiH nastavlja da ispunjava obaveze na evropskom putu i da je ostalo još mnogo posla, ali da su svi akteri opredeljeni za taj evropski put.

Predsednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić je izjavio da je Zapadni Balkan deo Evrope, koji zaslužuje da se nađe u EU.

Crna Gora ostaje na evropskom putu i taj kurs je stabilniji nego ikada, bez obzira na izazove, ocenio je Bečić.

Prema njegovim rečima, Crna Gora ne može stići brzo do cilja bez saradnje sa susedima.

Samo prosperitetni Balkan može biti deo EU. Tražimo tačke spajanja, a ne razdvajanja. Poštujmo se i uvažavajmo, budimo ravnopravni partneri, jer saradnjom svi dobijaju, pobeđuje Balkan i trijumfuje Ervropa, izjavio je Bečić, uz konstataciju da je Crna Gora najnaprednija država regiona na putu ka EU.

Predsednik slovenačkog parlamenta Igor Zorčič, čija zemlja u četvrtak preuzima predsedavanje EU, rekao je da proces proširenja treba biti ubrzan.

Treba poručiti da je proces proširenja i dalje živ. Fokusiraćemo se na taj proces i to je naš prioritet tokom predsedavanja, izjavio je Zorčič.

Prema njegovim rečima, ideja EU nije kompletirana, već je taj projekat u toku.

Tom porukom se daje podsticaj sprovođenju neophodnih reformi u regionu, što ima uticaj na bezbednost i stabilnost EU i njenog susedstva, izjavio je Zorčič.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari